2013-01-10

Trafikregler för fotgängare

Om man går på en väg ska man gå på vänster sida, så att man möter trafiken. Men om du går på stan, exempelvis på trottoaren, en stig eller i en gångtunnel, går man på höger sida.
- Insändare i Metro

Är detta etablerad praxis?

Relaterat: Jag vet att man i det rulltrappebaserade samhället Stockholm utvecklat regler för var man ska stå resp. gå i rulltrapporna, även om jag för mitt liv inte minns vilket som är vilket.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Gående
Du som promenerar är gående. Men också andra trafikanter betraktas som gående, till exempel de som åker spark, rullskidor och rullskridskor. Trafikreglerna gäller för alla trafikanter.

Det finns inga generella regler för vilken sida du som är gående ska använda på en gångbana, gångväg eller gång- och cykelväg. Lokalt kan det finnas föreskrifter om detta och de är då utmärkta med vägmärken.

Här är de viktigaste trafikreglerna för dig som är gående:

•Använd gångbanan eller vägrenen. Om det inte finns någon sådan, används cykelbanan eller körbanan.
•Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktning, när du använder vägrenen eller körbanan.
•Om du åker rullskidor eller rullskridskor i högre hastighet än gångfart, ska du färdas på höger sida om det är lämpligare.
•Korsa vägen på ett övergångsställe. Om det inte finns något, ska du se dig noga för och gå tvärs över körbanan, helst vid en vägkorsning, och utan att skapa fara eller olägenhet för trafiken.
•När du ska gå ut på ett övergångsställe, ska du ta hänsyn till avståndet och hastigheten hos de fordon som närmar sig.
•Vid obevakade övergångsställen har fordonsförarna väjningsplikt mot dig när du har gått ut på övergångsstället eller just ska gå ut på det.
http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Trafikregler/Gaende-rullstolsburen-rullskridskor/Gaende/

MVH

Hans

Trash sa...

Stå till höger, gå till vänster i rulltrappan. Missar du, har alla rätt att väsa "lantis" till dig även om du är född och uppvuxen inom tullarna.

Kurt sa...

Majoriteten går definitivt på höger sida på trottoar/gångväg

Lars Willen sa...

SL hade ett mycket lyckat aprilskämt förförra året:

Resenärerna skall stå till höger i rulltrapporna. Därmed kan de som har mer bråttom gå förbi på vänstersidan.

Faktum är att många inte förstod att det var ett just ett skämt; De applåderade SL för den nya bestämmelsen.

...och jag hör till alla de Stockholmare som önskar att det inte var ett skämt.

Vem vill missa en Pendel med två minuter och sedan behöva vänta i trettiofem bara för att två lantisar måste stå bredvid varandra och utväxla outhärdligt banala anekdoter om tidigare rulltrappeupplevelser?

AndersH sa...

http://hn.se/asikter/ordetarfritt/1.749943-ska-jag-halla-till-vanster-pa-gang-och-cykelvagen-?articleRenderMode=article_full_discussion

Jag kände att jag ville länka till den här. Läs kommentarerna.

Hexmaster sa...

Detta var uppenbarligen en nerv i folksjälen... I reglementet Hans hade vänligheten att citera står det att det inte finns några generella regler, och då blir det som det blir, med olika varianter beroende på vem man frågar. Och folk verkar ha oändligt med energi när det gäller att gaffla om skitsaker.

Månne det är det som är den främsta poängen med detaljreglering. Att det är så vi egentligen vill ha det.

Royne Magnusson sa...

Rekommendationen att man på gång/cykelväg är att gå till vänster men kommer man till ett övergångsställe ska man hålla till höger om gäng/cykelbanan senare övergår till trottoar skall man gå till höger, om gång/cykelbanan går under en väg ska man också byta vänster mot höger?
Det är ju fullständigt missvisande och orsakar mycket onödig irritation.
Helt solklart är om man går på typ en landsväg, skall man gå till vänster för att se den mötande trafiken men var god ändra reglerna för gående/cyklister till att ALLTID färdas på höger sida vid trottoarer, gång/cykelvägar, övergångsställen och gångtunnlar.Det skulle underlätta och sluta orsaka irritation.
Var god lyssna på cyklisternas vädjan att styra upp alla lauror - som inte vet hur de skall gå pga dessa idiotiska rekommendationer.

Anonym sa...

Hej! Kan någon förklara vad han menar med att "styra upp alla lauror" ??? Är det skånska eller? Det nya skrivsättet man ser överallt - folk skriver på sina mobiler och skickar utan att läsa igenom först!!! Ska det vara så jäkla svårt?? Idioter!

Hexmaster sa...

Lauror = vimsiga kvinnor, i synnerhet i trafiken, efter en liknelse med hönor. Har använts i 80 år, alltmer sällan de senaste decennierna. (Fast jag är rätt säker på att jag sett det milda invektivet i ett nummer av Kalle Anka.)

Anonym sa...

Kan någon förklara varför det råder vänstertarfik i gångtunneln mellan centralstationen och T-centralen i Stockholm?

Anonym sa...

Det korta tråkiga svaret är väl att det är för att dörrarna i järnvägsänden är märkta på det sättet. Men varför är de de? Möjligen har det att göra med att de svenska järnvägarna har vänstertrafik i normalfallet.

Anonym sa...

Att det ska vara så svårt att förenkla regler för gående. Informera endast HUR OCH PÅ VILKEN SIDA GÅENDE SKA GÅ....Försök göra detta enklare.

GÅENDE GÅR PÅ VÄNSTER SIDA PÅ GÅNG OCH CYKELBANAN, finns ej gångväg gå på VÄNSTER SIDA, då möter man trafiken, liksom cyklister.

CYKLISTER cyklar på höger sida, möter gående och man får ögonkontakt. Den som GÅR håller sig på VÄNSTER sida, cyklisten ser den gående och kan då cykla om. ÖGON KONTAKT ÄR ALLTID BRA, BETYDLIGT BÄTTRE ÄN ATT TITTA I MOBILEN.


Ej vimsig tant men gillar att promenera.

Hexmaster sa...

Folk är väl inte så jätteheta på detaljstyrning jämt. Tänker jag mig. I fordonstrafiken är det en annan sak, där vill man ha övertydliga rejäla pilar och heldragna streck och allt vad det är. Men när man promenerar? En helt annan sak.