2012-11-18

NEJ till gratis körkort för invandrare!

 Ifall ni lyckats missa detta...

Arbetslösheten bland nysvenskar har minskat i dessa kommuner som erbjuder gratis körkort. Dessa kommuner är ett föredöme för mig.

Signaturen Solidaritet, som har skickat exakt samma insändare till en rad olika tidningar, med platsen satt till Trelleborg, Gävle, Södertälje med flera orter. Vilket skulle kunna vara en sorts trollande, snarare än att vara allvarligt menat.

Grejen är att invandrare tydligen, någonstans i landet, får gå gratis i körskola. Hederlig svensk, inte-rasister-men (som aldrig säger något utan att inleda med "jag är inte rasist, men...") med kolleger skriver insändare, kommenterar artikar, bildar Facebook-grupper och allt annat som hör till. Däremot bekymrar man sig osannolikt sällan för detaljer, som exempelvis om det hela är sant.

Är det då sant? Var får invandrare gratis körkort?

En kommun som nämns är Laholm. Där subventionerades körkort åt nyanlända flyktingar, från 2007 fram till december 2010.

[Där har] individen satsat 5 000 kronor och kommunen dubblat den summan. För den som inte lyckats ta sitt körkort inom den ramen har ytterligare körlektioner subventionerats med 40 procent av kostnaden. Max antal lektioner har satts till 40 stycken.

- Kommunen hjälper nyanlända till körkort, Hallandsposten 17 februari 2011

En annan kommun som nämns i Fria Tider (som är mycket, mycket mot invandrare ö h t) är Kramfors, där enligt uppgift en subvention på 10 000 utgår. Härnösand nämns i ett citat, om dem hittar jag just ingenting.

Uppror när invandrare får gratis körkort, Fria Tider 22 februari 2012

Är det sådana subventioner på ett fåtal platser som uppfattats som fri utdelning av rosa lappar? Inte för att folk har svårt att höra fel i den här sortens frågor... Man har även rört ihop frågan med körkort som ingår i utbildningar, som till bussförare eller fordonsmekaniker. Liksom en del andra ting.

Begreppsförvirringen är också genomgående.
"Man ska inte slösa med kommunala skattepengar".
Att det inte handlar om sådana pengar tycks inte spela någon roll för mejlförfattarna.
Att det dessutom rör sig om medel som satsats på flyktingar har retat upp människor långt utanför kommungränserna.
"Invandrare ska ha och ha och ha. Det är ni politiker som skapat rasism."
Tilläggas kan, att en integrationssamordnare i en kommun inte är politiskt vald, utan enbart verkställer de demokratiskt fattade besluten.


- Hatmejlen strömmar till kommunen, Norra Skåne 19 februari 2011

Fast den som uppmärksammar fel, vare sig det gäller småsaker eller själva grundfrågan, har ändå straffat ur sig. Man har inte fattat grejen.

Hur som helst - den som känner till var, när och hur invandrare faktiskt fått gratis körkort får gärna meddela detta.

3 kommentarer:

Kurt sa...

I tidningarnas kommentarsfält har rasisterna lärt sig att använda dessa förment positiva attityder för att sprida lögner om invandring, annars tas deras rasistiska inlägg snabbt bort. Och ser man på reaktionerna på insändaren från "Solidaritet" så fungerar uppenbarligen lögnen.

Hexmaster sa...

Bra poäng. Justerade texten något.

marina sa...

Jag tror att i Kramfors så får alla gymnasieungdomar subventionerah körkort, typ som en valbar kurs. Således även invandrarungdomar.
Bra text, den här ska jag länka till hädanefter varje gång gratis körkort-tjafset dyker upp (ofta). Har blivit så trött på att förklara själv. Keep it up!