2012-11-25

En gång till: Blasphemy!

Nu blir det repris! Jo, för hädaren i landsflykt kommer äntligen till Sverige.

Uppsala 30 november, Missionskyrkan (S:t Olofsgatan 40) kl 18.00. Fritt inträde.

Stockholm 1 december, Bio Mauritz (Filmhuset, Borgvägen 1) kl 15.00. Inträde 60:-.

Göteborg 2 december, Humanisten (Renströmsgatan 6) kl 16.00. Inträde 100:-.

Turnén var inplanerad tidigare i höstas, men fick skjutas upp på grund av byråkratiska skäl. Men nu är det dags.

Här följer en ompostning av bloggposten Blasphemy! från 30 augusti i sammandrag.


Magisk kemi

Sanal Edamaruku är ordförande för den skeptiska indiska föreningen Indian Rationalist Association, liksom den internationella Rationalist International. Han är känd i Indien för att i decennier ha bevakat och avslöjat några av de otaliga god men som landet begåvats med.


Surinder had to surender

Som Pandit Surinder Sharma. Han kan, enligt uppgift, ha ihjäl folk med magi. "Sätt igång!" sade Sanal. "Döda mig!" Häxmästaren antog utmaningen. Spektaklet direktsändes i TV.


I våras upptäckte man något mystiskt vid en katolsk kyrka i en förort till Mumbai. Utanför kyrkan finns ett stort krucifix. Plötsligt började det droppa vatten från Kristi fötter. Folk ansamlades givetvis i mängd och beundrade miraklet. Många fick med sig några dyrbara droppar av det heliga och givetvis helande vattnet.

Sanal kom dit, studerade det hela, och kom så småningom fram till en naturlig förklaring: Kapillärkraft ledde vatten från en avloppsbrunn i närheten upp på korset (jag har inte hittat någon detaljerad förklaring på engelska). Vattnet var alltså inte alls helande, tvärtom. Sanal förklarade det hela i TV, om kommenterade kyrkans eviga läggning för inkomstbringande lurendrejerier: "Don't try to bring the Dark Ages to India".

Detta gjorde tillräckligt många tillräckligt viktiga katoliker tillräckligt upprörda för att polisanmäla Sanal. Tydligen är sårande av religiösa känslor tillräckligt besvärande i Indien för att åtminstone någon polis skulle tycka saken vara värd att tas itu med. Sanal skulle gripas. Istället valde han att hålla sig undan. Så småningom flydde han ut ur landet.


Jonathan Turley: Indian Tantrik Tries to Kill Man on Television with Back Magic
Wikipedia: Sanal Edamaruku

Inga kommentarer: