2012-08-30

Blasphemy!

En hädare i landsflykt kommer till stan. Låter det intressant? [ Uppdaterat: Sanal kommer inte till Sverige vecka 36 - turnén har fått skjutas fram ]


Magisk kemi

Sanal Edamaruku är ordförande för den skeptiska indiska föreningen Indian Rationalist Association, liksom den internationella Rationalist International. Han har gjort sig känd i Indien för att i decennier ha bevakat och avslöjat några av de otaliga god men som landet begåvats med. Den gamle skojaren Sai Baba är mest känd i väst, men där finns naturligtvis många fler.

Som Pandit Surinder Sharma. Enligt uppgift ska denne man kunna ha ihjäl folk med magi. "Sätt igång!" sade Sanal. "Döda mig!" Häxmästaren antog utmaningen. Spektaklet direktsändes i TV. Tre minuters trollande, så skulle Sanal vara en död skeptiker. Hur det gick? Tja... Hur många minuter har det gått sedan mars 2008?


Surinder had to surender

I våras upptäckte man någonting mystiskt vid en katolsk kyrka i en förort till Mumbai (4 % av landets invånare är katoliker, eller dubbelt så många som alla svenskar ihop). Utanför kyrkan finns ett kors från 1800-talet som för några år sedan kompletterades med en Jesus till ett krucifix.


Plötsligt började det droppa vatten från Kristi fötter. Folk ansamlades givetvis i mängd och beundrade miraklet. Många fick med sig några dyrbara droppar av det heliga vattnet; det måste ju vara något av det mest kraftfulla helande läkande som tänkas kan, kantänka.

Sanal blev tipsad om det hela. Han kom dit, studerade statyn och korset, och kom så småningom fram till en, som det heter, naturlig förklaring: Någon sorts kapillärkraft ledde vatten från en avloppsbrunn i närheten upp på korset (jag har inte hittat någon detaljerad förklaring på engelska). Vattnet var alltså inte alls helande, tvärtom. Sanal förklarade det hela i TV, komplett med beskrivningar av kyrkan som lagd åt inkomstbringande lurendrejerier, nu som alltid: "Don't try to bring the Dark Ages to India".

Detta gjorde tillräckligt många tillräckligt viktiga katoliker tillräckligt upprörda för att polisanmäla Sanal (de "FIRs" som nämns i sammanhanget motsvarar anmälningar). Tydligen är sårande av religiösa känslor tillräckligt besvärande i Indien för att åtminstone någon polis skulle tycka saken vara värd att tas itu med. Nu skulle Sanal gripas. Istället valde han att hålla sig undan. Så småningom flydde han ut ur landet.
Jonathan Turley: Indian Tantrik Tries to Kill Man on Television with Back Magic
Wikipedia: Sanal Edamaruku

Inga kommentarer: