Lars Lindmark, Gunnar Broman och några till for 1978 till USA för att se om de kunde lansera en svensk vodka där (jag vill minnas att Smirnoff på den tiden sålde överlägset bäst). De presenterade några utkast för reklambyrån Ayer.
På bilden ser ni fr. v. Royal Court Vodka, Country of Sweden Vodka insvept i papper, Swedish Blonde Vodka med handtag och viking, och så en butelj inspirerad av gamla apoteksflaskor (hittade ett fint exempel på bloggen Hagbacken) som fick heta Absolut. Det är svårt att tänka sig någon annan utformning bli en succé, annat än möjligen på Västerlånggatan...
Den ratade konceptflaska jag fastnat för är #3. Även på den här halvdana bilden känner man igen Christian Kroghs tavla Leiv (sic) Eriksson oppdager Amerika (1893). Det är alltså inte "pillaging vikings" som en del fått för sig. Leifs far kallade Erik Röde, vilket troligen var efter hårfärgen; huruvida sonen var blond är en öppen fråga (jag är inte säker på vilken hårfärg Krogh valt). Vidare var Leif ingen "viking" i betydelsen asatroende sjörövare, han var döpt och fick år 999 i uppdrag att kristna Grönland. Fadern var från Norge, Leifs födelseplats anges inte men var förmodligen Island.
Om han varken var svensk, blond eller viking, därtill på väg till Vinland, så hade han åtminstone ett tillnamn som skulle fungera i spritsammanhang: Leifr inn heppni, "Leif den lykkelige".
Läs mer: Absolut Rapport, Petersson et al (Linköpings universitet 1998)
2012-08-05
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Hur lång är ”vodka”-traditionen i Sverige, egentligen? Namnet på drycken är ju ryskt.
RFööresten avbildas Leifr, med ljusbrunt hår.
Brännvin har vi tillverkat sen 1500-talet nångång. Att kalla okryddat brännvin vodka tror jag är en grej från sent 1900-tal. Ren marknadsföringsgrej.
Jag tror att destillerade drycker, har funnits i Sverige sedan 1400-talet. Varför skulle Sten Sture d.ä., annars ha utfärdat ett förbud mot det? Fast det kanske var mycket sällsynt då.
Är det bara jag som börjar undra om svenskar i dagsläget reser till Kina (eller kanske Indien, eller Brasilien) för att se om de kan lansera svensk vodka? Stor marknad.
Från Kina rapporterades häromåret buteljer med apkungen et al: http://www.labbrand.com/brand-source/absolut-vodka-brand-localization-strategy-china
Hur brett och långsiktigt man nu planerat.
Skicka en kommentar