2010-08-06

Framtidens datorgrafik

Snart kan James Dean, Marilyn Monroe och Fridolf Rhudin dyka upp på bioduken i helt nya filmer. Televisionens John Pohlman kan ta semester, medan en digital dubbelgångare meddelar var det ska regna påföljande dag.

- "Nu skapar forskara ett Data Morgana", Illustrerad Vetenskap, nr 7 (juli) 1986

Så kunde det låta för ett kvartssekel sedan, om den kommande fantastiska teknik som då ännu kallades "datorgrafik". Och som verkligen var revolutionerande (eller fortfarande är, hur länge en revolution nu kan vara), när specialeffekterna och verklighetsförvrängningen numer står så många divisioner över nivån 1986 att jag inte orkar tänka på det.

Men jämför det med visionen som målas ut i artikelns första mening. Jag minns när jag läste detta och blev brydd; kan man verkligen framställa exempelvis Marilyn Monroe på film (bioduk rentav) på ett trovärdigt sätt med digital teknik? Eller så här: hur lång tid kan det ta? Svar: ett kvarts sekel har inte räckt. Levande människor är fortfarande den största utmaningen i sammanhanget, vilket säkert har att göra med att vi är så bekanta med företeelsen att vi märker minsta avvikelse, och då blir det lätt lite obehagligt - jämför begreppet Uncanny valley.*

Fast det var först nu när jag läste det som jag kom på hur fascinerande genompantad visionen faktiskt är. Hur kommer man på idén att sälja in häftig framtidsteknik, Illustrerad Vetenskap-style, genom att fresta med Fridolf Rhudin? Eller en digital Pohlman?

Men korkad marknadsföring är ett annat kapitel, svindlande rikt, som jag kommer att få anledning att återkomma till ungefär hur många gånger som helst.


* Senaste gången jag såg begreppet använt var om Angelina Jolie i en recension av digitala Beowulf (2007).

1 kommentar:

Lena Synnerholm sa...

I samma tidning heter det ”kuslighetens dal”. Du har inte sett ”Avatar”? När jag såg na’viernas ansikten, var det bara öronens placering som avslöjade, att det inte var utklädda människor. James Cameron hävdar att en människa, skulle bli 100% trovärdig. Men lyder kanadensare under Jantelagen?

Har inte Marilyn Monroe blivit datoranimerad? Cirka 10 år senare hade samma tidskrift en artikel, på samma ungefär samma tema. I den användes hon som exempel, fast det kan ha varit ett tänkt exempel. Hon kan ha spelats av en tjej, med samma längd, kroppsbyggnad och ansiktsform? Det kan bli riktigt kusligt, och då menar jag kusligt likt!