Kopparormen är ingen orm utan en ödla: kopparödla.
Elektrisk ål eller darrål är ingen ål eller ens ålartad (Anguilliformes) utan tillhör knivfiskarna.
Tornsvalan är ingen svala. Den kallas också tornseglare numer. Namnbytet sägs ha fått kritik för att vara inkonsekvent, vilket inte är svårt att förstå då otaliga arter, såväl växter som djur, egentligen har "felaktiga" namn.
2010-08-18
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Att djur får namn efter andra djur de liknar är väl inget att förvånas över. Flodhästen är ingen häst (eller ens lik den), sköldpaddan är ingen padda, fladdermusen är ingen mus, flygande hundar är inte hundar, igelkotten är inte en kotte...
Sensemaker
Du menar igel?
”Igelkott” kan förstås vara en folketymologi, på samma sätt som ”ekorre”. Det handlar förstås om ytlig likhet. Ett bra exempel på växt med missledande namn, är bovete (Fagopyrum esculentum). Det är inget vete (släktet Triticum), eller ens ett gräs (familjen Poaceae). Däremot kan det användas, på liknande sätt.
Sjöko, strandskata, sjöhäst, maskros, melodiös hårdrock, nationalsocialister.
”Sjöko” tycker jag är ett bra namn. Fast man måste förstås vara medveten om, hur djuret verkligen ser ut. ”Strandskata” syftar nog bra på färgteckningen. ”Sjöhäst” syftar bara på huvudets form. ”Maskros” har jag aldrig tänkt på, som något olämpligt namn. Kanske för att det är för vanligt?
Det påstås också att den inte går att byta nämn på fåglar och däggdjur, eftersom de gamla namnen är så etablerade. Men exemplet tornsvala/tornseglare visar ju att det går utmärkt att byta namn på dem (namnet tornsvala är numera mycket ovanligt).
...Inte går, klart det GÅR, men min fråga är varför. Fullkomlig biologisk korrekthet kommer ändå inte att uppnås. Vad är problemet med att kalla tornsvalorna tornsvalor?
Att folk tror att den evolutionärt hör ihop, med dom riktiga svalorna. Själv känner jag lite då och då behov, av att poängtera för folk, att bovete inte är ett vete.
Skicka en kommentar