2010-04-20

Symbolisk arkitektur


Ryska arméns teater, Moskva. Tidigare hette den Röda arméns teater. Fasadens underliga vinklar är ingen synvilla. Går man in så finner man många fler omotiverade hörn och opraktiska former.


Det hela blir klart när man ser det hela från ovan. Eller på en karta. Teatern är formad som kommunismens femuddiga stjärna. Alltid imponerar det på någon, kantänka - åtminstone om de flyger eller tittar på flygbilder eller kartor. (Det sägs att när Stalin skulle visa hur han ville ha teatern, så grep han efter ett lämpligt format bläckhorn vars kontur tecknades. Den tror jag inte på, särskilt som det finns andra historier som involverar just honom och arkitektur.)


Tempelhof, Berlin. Byggd på 1930-talet, stängd hösten 2008. Väl tilltagen för sin tid; i vilken mån storleken hade med förutseende eller propaganda att göra är en annan fråga.


Nu verkar visserligen flygplatsen ha en mer praktisk utformning än stjärn-teatern ovan (kanske; jag har ingen egen erfarenhet av den) men sedd uppifrån eller på kartor så ser man att arkitekten Ernst Sagebiel åtminstone inspirerats kraftigt av landets heraldiska vapen.

9 kommentarer:

Monologuer sa...

Tempelhof är ett monstruöst, skrytigt kommunistbygge men lustigt nog med bara några få incheckningsdiskar och bagageband. Dock viktigare saker som egna gympasalar, ofärdiga balsalar och rejäla skyddsrum.

Det var klart värt ett besök ur historiskt och, för undertecknad, fotogeniskt perspektiv.

http://www.monologuer.com/2009/12/abandoned/

Lena Synnerholm sa...

Ursäkta, men när byggdes Tempelhof egentligen?

Hexmaster sa...

Monologuer: Tack för påminnelsen! Kan kontra med ett förslag på hur det skulle kunna se ut efter flygplatsen, i Der Spiegel: Magic mountain for Berlin?

Lena: Den första flygplatsen byggdes på 20-talet, den andra på 30-talet. "Kommunistbygge" syftar nog mer på stil än politik.
Källa WP

Lena Synnerholm sa...

Tyvärr finns det en del människor, som överskattar likheterna mellan nazism och kommunism. Båda kallar sej visserligen socialister (nazism är förkortning för nationalsocialism), men det gör socialdemokraterna också! Jag tror att den största likheten är ambitionen, att ta total kontroll över samhället (totalitarism). Vilket tyvärr är dömt att att misslyckas. Kommunismen är för mej fundamentalistisk socialism. Nazismen är en antiintellektualism, som kraftigt påverkats av fascismen. För mej är alltså nazism och fascism, inte samma sak. Om jag förstått det rätt är fascismen en radikal konservatism, som oftast inkluderar förakt för svaghet. Vill man ha en antiintellektualism, som påverkats av kommunismen, är det närmast Röda Khmerernas ideologi. Jag tror det är folk med liknande åsikter, som går under benämningen ”brunvänster”.

Anonym sa...

"Tyvärr finns det en del människor, som överskattar likheterna mellan nazism och kommunism. Båda kallar sej visserligen socialister (nazism är förkortning för nationalsocialism), men det gör socialdemokraterna också!"

Ordlikhet är naturligtvis irrelevant i sammanhanget.

"Jag tror att den största likheten är ambitionen, att ta total kontroll över samhället (totalitarism)."

Det är en viktig likhet, men det finns även inslag av frälsninglära och tanken på det nya tusenårsriket runt hörnet. Men för att nå denna paradisiska tillvaro fodras våld, revolutionärt våld. Detta millenaristiska, halvt religiösa inställning är ett viktigt skäl till deras hänsynslöshet och korsfararmentalitet och en förkärlek för att rensa ut de som inte passar i det nya utopiska . En annan viktig likhet är att det är en lära om allt av en ofelbar ledare.

"Vilket tyvärr är dömt att att misslyckas."

Varför "tyvärr"?

"Kommunismen är för mej fundamentalistisk socialism."

Många kommunismer är inte alls bokstavstrogna marxismen utan högst revisionistiska.

"Nazismen är en antiintellektualism, som kraftigt påverkats av fascismen."

Det finns även versioner av kommunism med ett starkt anti-intellektuellt inslag, framför allt maoismen.

"För mej är alltså nazism och fascism, inte samma sak. Om jag förstått det rätt är fascismen en radikal konservatism,"

Fascimen är inte konservativ (strävar efter att bevara) utan tvärtom radikal och revolutionär (strävar efter radikal omvälvning av samhället). De har vissa värderingar gemensamma med konservatismen men det innebär inte att rörelsen är konservativ, den är inte ens reaktionär -det samhälle de vill skapa är nytt inte ett gammalt samhälle som återskapas.

"som oftast inkluderar förakt för svaghet."

Många tänkare anser detta var det centrala elementet i fascismen. Jag är böjd att hålla med.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Det finns en mängd likheter mellan Tredje riket och Sovjet (liksom, förvisso, skillnader); eftersom detta gäller just arkitektur vill jag tipsa om essän "Det stora huset i världens mitt" i Peter Englunds Brev från nollpunkten, där han gör en jämförande studie (avspänt lärt, som alltid när PE håller i pennan). Det var förresten där jag hittade den stjärnformade teatern.

Lena Synnerholm sa...

Jag kanske använde ordet ”tyvärr”, en gång för mycket. Det finns faktiskt en hel del människor som tror, att samhällen kan detaljstyras. En del av dom uppfattar det som något positivt. Fast jag vet inte hur vanligt det är. Kanske ska vi vara glada, att samhällen inte kan detaljstyras. Det innebär ju att alla totalitära regimer, förr eller senare kollapsar.

Jag kan förstå att du hittat fler likheter, mellan kommunism och nazism. Trots allt sägs det att Hitler och Stalin, både hatade och beundrade varandra. Min poäng är att deras uppfattningar, ofta var diamentalt motsatta. Något en del människor tydligen inte vet om. Folk med ytliga kunskaper, kan dra felaktiga slutsatser om likhet, utifrån likheter i benämning. Något även vissa opinionsbildare gjort.

När det gäller fascismen kan jag mycket väl, ha blandat ihop den med afrikanderdom. Den var den statsbärande ideologin, i apartheidtidens Sydafrika. I stort sett var den ett slavsamhälles politik, direkt applicerad på industrisamhället. Den hade även ett starkt religiöst inslag, inklusive kreationistisk essentialism. Det finns säkert folk än idag, som fortfarande tror på den. Men dom är för mej lika patetiska, som ostalgikerna i Östeuropa. Båda längtar tillbaka till något, som var som var dömt att misslyckas från början. Jag vet inte varifrån jag fått idén, att fascisterna skulle ha försökt återskapa, ett inbillat förflutet. Kanske har jag från början fått intrycket av, att dom likställt gammalt och evigt. Att dom sedan kallts ”radikala”, har jag tolkat som fanatism. Hur har du tänkt om det?

Anonym sa...

Undrar verkligen på vilket sätt Monologuer kopplar ihop Tempelhof med kommunism?? För övrigt är det väl ett normalt 30-talsbygge och inte särskilt monstruöst i jämförelse med dagens flygplatser!

Hexmaster sa...

Som sagt, "kommunistbygge" syftar på stilen. Ännu ett område där det inte var någon större skillnad på de bruna och röda.

Tempelhof var inget normalt bygge när det var nytt, det var världens största flygplats och Tysklands största byggnad. Den var klart överdimensionerad för sin tid.