2009-12-04

En sund själ i en sund kropp

När rubrikens välkända citat tillgrips, vad är det man menar?

Några trålningar på nätet anger en tydlig riktning: Det som man i första hand tänker på är delen "sund kropp", ty citatet används i sammanhang som träning och hälsa.

(Jag har letat efter exempel i stil med "nu skall jag göra något åt det sunkiga psyket i min vältrimmade kropp". Har ännu inte lyckats. Måhända ett tecken i tiden.)


Men vad avsågs ursprungligen? I sin helhet och sammanhang?

orandum est ut sit mens sana in corpore sano

Formuleringen kommer från Juvenalis (levde kring år 100 e.Kr.) och hans tionde Satir. Svenska från engelska från latinet:

Be [till gudarna] om en sund själ i en sund kropp
Fråga efter en modig själ som inte fruktar döden
som sätter livslängden sist bland naturens gåvor
som kan bära alla plågor [...]

Experterna har inte varit helt överens i denna fråga (heller...) men den etablerade tolkningen är att Juvenalis syftar på de fylliga önskelistor med lite av varje som det tydligen redan på den tiden var vanligt att uppsända till gudarna. När det enda man egentligen behöver är: en sund själ i en sund kropp.


Wikipedia (eng.): Mens sana in corpore sana

6 kommentarer:

Tore Kullgren sa...

En inbjudande tolkning är att om man håller kroppen sund (med träning, friskvård etc), så håller man även själen sund. Vilket brukar bekräftas av diverse olika folkhälsoundersökningar.

Hexmaster sa...

Liksom kanske det omvända, att om man håller själen sund så håller man också kroppen friskt och stark och lever längre? Vilket ligger till grund för kultur på recept m.m. Fast i åtminstone det fallet verkar det finnas fog för att fråga sig vad som är korrelation och vad som är kausation.

Lena Synnerholm sa...

Jag tror det är en vanligt missuppfattning att man blir lycklig, bara för att man är frisk. Själv är jag övertygad om, att man blir lycklig av vad man gör, och inte vad man är.

Johan sa...

Jag var övertygad om att det var Platon citatet kom från och handlade om varför man skulle döda handikappade.

Hexmaster sa...

Den tolkningen tror och hoppas jag inte är allför utbredd... Fint exempel på att man ibland buntar ihop folk som är i ungefär samma "kultur" (även om det skiljer ett halvt årtusende mellan dem).

Lena Synnerholm sa...

Det säger mer om personernas mentala katergorier, än om verkliga förhållanden.