2008-01-13

Bredband

Vilka band? Är det sladdarna som avses? Eller "fibern"? Och varför skall de vara breda? Det är de ju inte?

Åtminstone ordet bandbredd fanns i omlopp före internet. De "band" som avses är frekvensområden. T.ex. VHF = 30-300 MHz. Eller långvåg, mellanvåg och kortvåg, för att ta begrepp som plötsligt har en påtaglig nostalgi-faktor för en del av oss.

Vad har detta med överföringshastighet att göra? Jo, ju mer information per sekund som skall överföras genom etern, desto större frekvensområde behövs (eller blir det, automatiskt - det är därför man kan höra en radiostation även strax utanför dess egentliga frekvens). Termen har sedan kommit att användas i överförd betydelse inom datakommunikationen.

(OK, det finns en frekvensanalytisk tillämpning, där "bandbredden" utgörs av de frekvenser som kan sändas genom en kabel utan att försvinna - enkelt uttryckt. Den som står i valet och kvalet mellan 0,5 Mbit och 24 Mbit, eller vad det nu är, är en god bit bort från detta resonemang, även om ett visst släktskap finns. Vet inte hur det skall formuleras utan att överförenkla.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

En besläktad term till bredband som jag har svårt för är "fetband". Har alltid undrat vad som kommer efter det, "isterband"?

Hexmaster sa...

"Fett" är ett bra ord, allmän positiv förstärkning med allt svagare koppling till den egentliga betydelsen. Som "jätte", "skit" m.fl. (Att sen ett "skitband" inte är "skitbra" -- det är en helt annan sak. Språk behöver inte vara logiska jämt.)

Såvitt jag själv vet, utan att ha kollat, så tror jag att det kommer från danskan, "fedt".