Det finns ett gammalt påstående om att vatten kokar snabbare om man saltar det. Stämmer det? Det enkla svaret är nej. Det fullständiga är mer komplicerat.
Salt värms upp mycket snabbare än vatten (med ett tekniskt ord har salt lägre värmekapacitet). Det innebär att saltvatten verkligen värms upp fortare än sötvatten. Detta faktum ligger kanske bakom det ursprungliga påståendet; det används ofta för att motivera att det är sant. Men skillnaden är bara påtaglig om man saltar riktigt mycket. Eller rättare sagt, om man ersätter vatten med salt. 1 kg saltvatten kokar (lite) snabbare än 1 kg sötvatten, men det beror på att en del av saltvattnet utgörs av salt. Tar man 1 kg sötvatten och häller i exempelvis 1 dl salt så får man 1,1 kg saltvatten som inte kokar fortare än 1 kg sötvatten.
Dessutom får man använda mycket salt för att märka någon skillnad. När forskaren Mike Dammann räknade jämförde han rent sötvatten med vatten med 20 % salt. I det fallet kokade saltvattnet hela 25 % fortare än sötvattnet. Men vatten med 20 % salthalt är mycket salt. Havsvatten har cirka 3,5 % salt, och redan det är saltare än många av oss använder vid matlagning. (Utom när man kokar pasta, då mycket salt rekommenderas. Av någon anledning.)
En annan skillnad mellan sött och salt vatten kan också nämnas, trots att den är ännu mindre: Saltet höjer vattnets kokpunkt. Inte mycket, men lite; i exemplet med 20 %-ig salthalt stiger kokpunkten från 100º till 102º.
För att sammanfatta: Saltvattnet värms upp (lite) fortare än sötvatten, men måste bli (lite) varmare än sötvatten för att koka. I praktiken är skillnaderna för små för att spela någon praktisk eller ens märkbar roll.
Källa: Michael J. Dammann, chef för oorganiska sektionen på avdelningen för kemi och ingenjörskemi, Southwest Research Institute: "Does water boil faster if you put salt in the water?", 7 september 2007
5 kommentarer:
När jag stött på påståendet innan jag läste bloggposten trodde jag det syftade på att om man häller i saltet i en kastrull med nästan kokande vatten får man ibland en effekt av kraftiga bubblor. Dessa bubblor skulle komma sig av att det finns ett skikt överhettat vatten närmast botten i kastrullen, som då störs av saltkornen (bubblorna får något att "fästa" vid). Observationen "vatten kokar ej" - "häller i salt" - "vattnet kokar" blir då slutsatsen "vatten kokar snabbare om man saltar det".
/Håkan
Intressant! Har sett varianter där man ska salta i början eller inte på slutet – eller om det var tvärtom – men inte just den.
Trassliga myter, där folk har olika uppfattningar och idéer om olika aspekter, är besvärliga att gräva i och otacksamma att debunka; ska man täcka upp allt blir det en snårig text … Och allt om något så enkelt som kokande vatten. Oh well.
Varför kokar folk pasta i vetten som är lika salt som havet? Jag gör det inte.
Pasta skall naturligtvis kokas i vatten som är rejält saltat. Det känns på smaken när det inte är gjort ordentligt. Så enkelt är det att göra rätt.
Saltet kan dessutom fungera som nukleeringspunkter (? nucleation sites) för bubbel-bildning. Det är möjligt, men jag vet inte säkert, att det också kann påverka gaslösligheten.
Skicka en kommentar