2020-09-01

"Svetsar'n"

Stefan Löfven, vår nuvarande statsminister, har bl.a. varit svetsare. Som sådan jobbade han hos Hägglund & Söner i Örnsköldsvik (mest kända för fordon för försvar) 1979–1995. Detta gör att han ofta kallas "svetsar'n" och liknande av kritiker, ett tillmäle som uppenbarligen ska uppfattas som hånfullt.

Varför det? Varför skulle svetsare vara någonting dåligt? Om inte annat är han ju inte en politiker-broiler som aldrig haft ett "riktigt" jobb, sådana som politikerföraktare brukar vara snara att förakta och håna.

Det blir extra märkligt med tanke på de många kritiker – ofta samma personer – vars utbildning uppges vara "livets hårda skola" o.dyl. Det är alltså folk som gör en poäng av att de inte har några högskolepoäng att tala om, som samtidigt tycker att svetsare är tillräckligt skamligt för att passa som öknamn.

Hur tänker man? Jag är uppriktigt nyfiken.

7 kommentarer:

-= Steamboat Willie =- sa...

Ja, det där är något jag själv funderat över, men jag antar att logik inte har me saken att göra - bara att "allt är Löfvens fel", även om det gäller sådant han inte kan påverka...

Som exv. när Ebba-Busch Tor kritiserade Löfven för Stockholms äldreboenden när det är hennes egna partikamrater som varit ansvariga de senaste femton åren.

AH sa...

Tror nog tyvärr många i denna grupp inte bryr sig så mycket om logik i sina egna uttalanden, utan endast försöker hitta sätt att angripa sin motståndare på. Gissar att för vissa är ”svetsar’n” ett sätt att försöka använda motståndares argumentation på sina motståndare.

Säg att någon som du håller med uttrycker något som en motståndare påtalar felaktigheter i. Som orsak till felaktigheten påpekar sedan motståndaren brist på utbildning hos den du håller med. Du kan nu påtala att motståndaren tydligt är hjärntvättad av utbildningsväsendet och därför inte vet något om den verkliga världen. Samtidigt sparar du ”brist på relevant utbildning”-argumentet för att slå ner på motståndare.

Skulle då statsministern uttala sig om brottslighet så kan du nu påtala att statsministern endast är en enkel svetsare, så vad vet han om brottslighet. Det går visserligen emot det du tidigare uttryckt om att man visst kan veta saker utan formell utbildning, men de på din sida bryr sig nog knappast om sådana petitesser. Samtidigt kan du påtala den andres hyckleri som tidigare avfärdat någon med att hänvisa till brist på utbildning. Även om nu din motståndares egentliga avsikt bara varit att påtala brister i andras argumentation kommer knappast de som håller med dig bry sig om det.

Sedan gissar jag visserligen att de flesta endast härmar andra som använt ”svetsar’n” i nedlåtande syfte.

Det är väl de teorier jag har än så länge. Är dock ingen expert på livets hårda skola.

HJ sa...

Jag skulle tro att det snarare är att man vill ge ett annat epitet än det positivt laddade "statsministern", och kanske antyda att personen inte är värdig statsministerrollen.

Men det kompliceras av att Stefan Löfven själv (och hans supporters) i många fall lyft fram arbetarbakgrunden som något positivt. (Tyvärr har jag inte lyckats reda ut vad som stått efter hans namn på partiets valsedel till riksdagen, där yrke brukar skrivas ut)

/Håkan

Anonym sa...

Jobbade han någonsin med stridsfordon på Hägglunds?

Då borde han skaffa en som Arnold gjorde - jag skulle överväga att rösta på honom om han gjorde det.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Inte sett någon så detaljerad arbetsbeskrivning, men med tanke på hur stor deras militära del är så verkar det omöjligt att undvika den under så många arbetsår. Så man kan tryggt utgå ifrån att Löfven svetsat stridsfordon.

Hexmaster sa...

HJ: Partierna kör lite olika info på sina valsedlar. S i Västernorrland körde 2018 med ålder och ort men inte yrke.
https://data.val.se/val/val2018/valsedlar/R/rvalkrets/26/valsedlar.html#id0002

I valet 2014 står SL:s yrke som "partiordförande" :-)
https://data.val.se/val/val2014/valsedlar/R/rvalkrets/01/valsedlar.html#id0002

Anonym sa...

Vet vi hur mycket Löfven svetsade? Han kanske fick heltidstjänst på fackexpeditionen tämligen snabbt.