2019-08-21

Baraminologi: Att lasta en ark

Noas ark var en skaplig skuta. Men hur mycket last som helst tog hon inte.

Här har vi en ovanligt ren pseudovetenskap: Den har tänkts ut för att lösa ett problem som aldrig funnits.
Så skall du göra arken: den skall vara 150 meter lång, 25 meter bred och 15 meter hög [...] Av alla rena fyrfotadjur skall du ta med dig sju par av varje art, hanar och honor, och av alla djur som inte är rena skall du ta ett par, hane och hona – också av himlens fåglar sju par av varje art, hanar och honor – så att de kan överleva på jorden.
- 1 Mos. 6:15, 7:2-4

Det finns förvisso många "problem" med den här historien, om man för ett ögonblick skulle låtsas att den verkligen hänt. Här är ett: Det är högst osäkert hur många landlevande djurarter som finns på jorden, men det är glasklart att arkens dryga 50 000 m³ inte skulle räcka till för att förvara dem och deras livsmedel under drygt fem månader (1 Mos. 8).

Detta "problem" känns ungefär lika brännande som att ankorna i Ankeborg alltid går utan byxor. Men det finns ju folk som tar valda delar ur bibeln på största möjliga allvar. De har räknat på saken. Och de har tagit fasta på formuleringen "av varje art", after his kind i King James, den version som de flesta aktiva kreationister hållit sig med.

För som så ofta i bokstavstolkande bibelsammanhang är de här idéerna betydligt yngre än man kanske tänker sig. Till exempel tog den moderna kreationismen inte form på medeltiden eller Darwinstridernas 1800-tal, utan i USA på 1920-talet – för  knappt hundra år sedan. En företrädare hette Frank Lewis Marsh. Han var biolog som ägnade sig åt riktig forskning, och publicerade riktiga artiklar i riktiga journaler. Och så var han kreationist, och hittade på ting som baraminologin: Den pseudovetenskap som förklarar hur Noa kunde få med all världens landdjur på arken.

Begreppet baramin består av de hebreiska orden för "skapad sort" (ogrammatiskt sammanfogade). Enligt baraminologin är världens djurliv indelat i baraminer, som var och en skapades individuellt av Gud. Arterna inom en baramin kan variera men aldrig korsas med arter från andra baraminer eller bilda nya baraminer. När Noa uppmanades att ta två eller fjorton av "varje art" så menades två eller fjorton från varje baramin. På så sätt bevarades skapelsens djurliv på arken utan att behöva ta med miljoner arter.

Vid det här laget kanske man ser framför sig en torr bibelnötare som reagerar på varje utmaning eller fråga genom att bläddra i den heliga skrift, världsfrånvänd och lite rubbad. Men likt Frank Lewis Marsh finns det många baraminologer som har god utbildning inom facket, och som kan använda vetenskapliga metoder och instrument för att såväl bedriva vetenskap som pseudovetenskap.


- En baramin med dinosaurier, framtagen med den baraminologiska mjukvaran BDIST. Doran, N., M.A. McLain, N. Young, and A. Sanderson. 2018. The Dinosauria: Baraminological and multivariate  patterns. 2018. In Proceedings of the Eighth International Conference on Creationism, ed. J.H. Whitmore, pp. 404-457. Pittsburgh, Pennsylvania: Creation Science Fellowship.
– länk
We are trained in evolutionary theory and utilize standard concepts and methods in systematics, such as cladistics, multivariate statistics, the taxonomic hierarchy, founder effect, etc. where such concepts are appropriate. However, we find overwhelming evidence for phylogenetic discontinuity among major groups and, thus, discard the prevailing assumption that all living things are related in a great "Tree of Life". As a result of this departure from conventional science, we have developed additional concepts and methods to meet our needs in studying discontinuity and describing the history of created kinds.
- Creation Biology Society: About the CBS

Inte för att någon ska låta sig luras av utanverket. Många pseudovetenskaper lägger ner mer energi på att se ut som respekterad vetenskap än på något annat: Papers med långa titlar och fina ord, publicerade i journals med väl valda namn och förevisade på internationella konferenser, etc. Men att vanföreställningar kräver dåliga kunskaper och låg intelligens är en mycket spridd missuppfattning – långt mer spridd och därtill skadlig än såväl kreationism som avancerad baraminologi.

Om Frank Lewis Marsh tveksamma skapelse inte fick så mycket uppmärksamhet när den först lanserades så togs det igen 1990. Då fick kreationismen ny vind i seglen; av alla kreationister som är verksamma idag är det få som var igång mycket tidigare än så. För som sagt: Många idéer inom bokstavstolkande bibelsammanhang är betydligt yngre än man kanske tänker sig.

RationalWiki: Baraminology
Wikipedia: Created kind

1 kommentar:

Anonym sa...

Läs i alla fall första kapitlet på 'A History of the World in 10½ Chapters' av Julian Barnes.

MVH

Hans