2019-08-06

Brevlådor och postlådor

Ännu ett spörsmål man utan problem kan leva ett långt och rikt liv utan att ens känna till ... Men hur som helst: Brevlådan är för utgående post. Postlådan är för inkommande post.
Information om öppettider och adresser till serviceställen och brevlådors placering och tömningstider. 
Du underlättar för brevbäraren om du har en postlåda som är rätt utformad och placerad.
- Postnord, två olika sidor


6 kommentarer:

Kurt sa...

En bildsökning säger att de som säljer postlådor också kallar dem brevlådor

Christian_Henriksson sa...

Lustigt. I mitt språkbruk är det precis tvärtom. Jag har en brevlåda utanför mitt hus och får gå någon kilometer för att hitta närmaste postlåda.

Som något slags jämförelse: Är det bara jag som anser att krattan är den med mjuka tänder som man till exempel samlar ihop klippt gräs med, medan räfsan har hårda tänder och kan användas för att till exempel samla ihop grenar eller göra fina spår i en grusgång?

Anonym sa...

En kratta har hårda ståltänder och används t ex för att kratta grusgången. En räfsa kan antingen ha samma form som en kratta, men med trätänder, och användas för att räfsa hö, eller ha böjliga stålfingrar och anvöndas för att räfsa löv. Så är det i alla fall i mitt språkbruk (född på 60-talet,uppvuxen på en bondgård i Västergötland)

HJ sa...

Kanske PostNord försöker driva språkbruket i en viss riktning? Men Svenska Akademiens ordböcker (www.svenska.se) anser att brevlåda används för både utlämning och inhämtning. Svensk Ordbok skriver

upp­hängd, lådliknande an­ordning där brev samlas upp för vidare befordran

○ äv. låda där post lämnas till viss adressat

/Håkan

lobbis sa...

I likhet med Christian har jag brukat orden konsekvent men omvänt. Brevlåda har jag utanför huset men jag går och postar dem i en postlåda. I mitt huvud har jag förklarat det genom att postlådan ju tillhör Posten.

Anonym sa...

Ett enkel sätt att skilja på dom är att i en brevlåda lägger man enbart brev. I en postlåda från man brev och andra försändelser som tidningar, direktreklam etc