2019-05-31

Ryska stridspiloter talar inte kinesiska

USA och Sovjet möttes aldrig i fält – officiellt. I verkligheten känner vi dock till åtminstone några gånger då det ändå hände.

Ett av dem inträffade under Koreakriget (1950-"pågående"). Koreanska och kinesiska piloter var inte tillräckligt bra på MiG-15 för att planet skulle komma till sin rätt. Så småningom gick Stalin med på att skicka sovjetiska piloter för att flyga de sovjetiska planen. Detta fick inte komma ut, på några som helst villkor – ingen ville ha ett tredje världskrig. Piloterna belades med en rad restriktioner och förbud gällande var och hur de opererade. De fick koreanska eller kinesiska uniformer, pseudonymer och ID-handlingar. Men det hårdaste kravet gällde ändå kommunikationerna: De fick inte tala ryska i radio. All kommunikation skulle ske på koreanska eller, om man tyckte att det var för enkelt, kinesiska.

Kravet var inte bara hårt utan orimligt. Även om ryssarna pluggade hårt och försågs med kort med standardfraser à la reseparlörer så var påbudet omöjligt att upprätthålla i strid (det hade varit nog så besvärligt även under fredligast tänkbara flygförhållanden). Men i praktiken visade sig risken inte vara så stor ändå, om man ska tro denna uppgift:
Speaking a foreign language was nearly impossible for Soviet pilots and was the one order they usually violated. The UN air personnel could not, however, tell the Russian language from Chinese or Korean.
- Lester H. Brune (red), The Korean War: Handbook of the Literature and Research (Greenwood Press, 1996), s 215

En annan möjlighet är att de på FN-sidan som hörde fienden tala ryska ignorerade det med flit, med tanke på de storpolitiska konsekvenserna. Ingen ville ha ett tredje världskrig, som sagt. I vilket fall som helst hävdes så småningom förbudet mot ryska i etern.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I slutskedet av andra världskriget förekom luftstrider (av misstag) mellan sovjeter och västallierade.

Och redan innan Koreakriget sköt sovjeterna ner en amerikans Privateer i Östersjön, jämförbart med vår signalspanings DC 3'a några år senare.

När ryssarna öppnade arkiven för en kort stund kunde det ske lite jämförelse mellan de olika arkiven. Förlustsiffror och liknande. Finns en del kvar på nätet. Men numera är de arkiven stängda.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Tackar! Jag har trimmat bort mitt påstående, som var såväl oriktigt som irrelevant.