HL: Hello, Clarice.- The Silence Of The Lambs Original Hello Clarice Scene (Mandela FX); upplagd augusti 2017, 400 000 visningar i maj 2019
CS: Doctor Lecter, my name is Clarice Starling. May I speak with you?
"Hello, Clarice" är en av de mest kända replikerna ur När lammen tystnar (1991). Men blir inte sammanhanget lite konstigt? Varför skulle Clarice presentera sig när Hannibal Lecter just visat att han vet vad hon heter? Och hur kunde han veta det?
Men snutten ovan är inte originalet. Den är redigerad, som exempel på den så kallade Mandela-effekten (mer om den strax). Här är scenen som den faktiskt lät.
HL: Good morning.- Silence of the Lambs - first meeting; upplagd augusti 2009, 2,3 miljoner visningar i maj 2019
CS: Doctor Lecter, my name is Clarice Starling. May I speak with you?
Repliken "Hello, Clarice" hör till den lilla men irriterande genren med lätt förvrängda filmcitat. För liksom "Play it again" inte sades i Casablanca och "Luke, I am your father" inte sades i Rymdimperiet slår tillbaka, så sades "Hello, Clarice" aldrig i När lammen tystnar – nästan, men inte riktigt, i de former som blivit berömda. (En förklaring till hur idén uppstod kan vara att "Hello, Clarice" lär förekomma i uppföljaren Hannibal, som det gjordes en hel del reklam för. Det är förståeligt om folk i tankarna flyttat repliken från en tämligen bortglömd film till en av de mest kända ö h t.)
Ingen stor sak, men nog så intressant. Särskilt intressant blir det när vi verkligen minns en replik, inte vagt utan tydligt och exakt – och sedan får demonstrerat för oss att vi minns fel. Det är en utmärkt illustration till vilken kraftfull psykologisk mekanism falska minnen är.
Ett mänskligt sätt att reagera på sådant är med förnekelse: Nej, jag har rätt! Det är verkligheten som är fel! Beträffande Casablanca har det spekulerats i om det kanske finns en version nånstans, där Humphrey eller Ingrid verkligen säger "Play it again, Sam" och inte något snarlikt. I andra sammanhang har betydligt mer omfattande konstruktioner krävts.
Ett exempel rör Nelson Mandela. Det finns inte så få personer som kan svära på att de på 1980-talet fick höra att han var död. En sannolik förklaring är att de sett reklam för filmen Cry Freedom (1987) som handlar om apartheidmotståndaren Steve Biko som avled 1977, och i minnet blandat ihop honom med den långt mer kände Mandela. En osannolik förklaring är att alternativa världar har trasslat ihop sig, så att dina minnen från en värld där Mandela verkligen dog på 1980-talet hamnat i en verklighet där Mandela släpptes 1990 och dog 2013. För att nämna ett exempel. Det må låta vrickat, även för en härdad undersökare av vrickade ting, men är en god illustration av hur starka falska minnen kan vara: Det blir den fasta punkt runt vilken man skruvar världen.
RationalWiki: Mandela effect
Tipstack till Torsten Johannesson som upplyste mig om "Hello, Clarice"-grejen
5 kommentarer:
Petitess, men du menar förstås att Vader aldrig sade "Luke, I am your father".
Såklart. Tack. :-)
Tvivlar visserligen inte på att "Hello Clarice" ofta kopplas till "När lammen tystnar", men skulle det verkligen vara filmens mest kända citat? Min gissning hade snarare varit på:
"I'm having an old friend for dinner"
Men åter till citatet "Hello Clarice" så är det mycket möjligt att de utgått från citatet "Good evening Clarice" som faktiskt sägs i filmen. Dock långt senare, som hälsningsfras i deras sista fysiska möte:
https://www.youtube.com/watch?v=zeKqD2g9-ic
Ja det där var förhastat -- den gamle vännen till middag kände jag naturligtvis till, liksom den överraskande intressanta måltid med favabönor och amarone/chianti som jag skrivit om här: http://faktoider.blogspot.com/2016/11/hannibal-drack-inte-chianti.html
Är det lite Mandelaeffekt över det här med att man testar, eller åtminstone under efterkrigstiden har testat, VMA-signalen första måndagen i varje månad? Det verkar vara en väldigt vanlig uppfattning. Ändå verkar ingen som tror på detta sakna testet de åtta månader om året det inte dyker upp? Länk till intressant tråd med typiskt ME-resonemang.
Skicka en kommentar