För det första åkte han inte skidor. Skidåkning idkades enbart av proffs som hade användning för det i sitt yrke. En bredare allmänhet som åker skidor på fritiden är något som började komma i senare delen av 1800-talet.
Det normala för en herreman på den här tiden var att han åkte häst. Och de enda som uttalar sig om hans resesätt i Dalarna, de talar om snöskor, säger Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet.- SR P4 Dalarna: Så skapade Gustav Vasa berättelsen om Vasaloppet (med reservation för att Gustav inte gjorde en grej av just den detaljen)
För det andra är "det första vasaloppet" mer rättvisande om man syftar på den snabba tur som Lasse Jakobsson från Kättilbo och Engelbrekt Jonsson från Myckelåsen genomförde (namnen från Peder Swarts opålitliga krönika har stämts av med kyrkböcker). Sedan Gustav förgäves försökt övertyga folket i Mora att resa sig mot den förfärlige dansken hade han lämnat staden. Lite senare nåddes man av nyheterna om Stockholms blodbad och insåg att Gustav talat sanning. Då skickade man två av sina snabbaste skidlöpare efter honom; för de åkte skidor, från Mora till Sälen. Sedan vändes rutten, om jag minns rätt av praktiska skäl för att få målgången i det större samhället.
8 kommentarer:
Även om skidåkning på fritiden är något som började komma i senare delen av 1800-talet, så har man ju historiskt använt sig av skidor för att färdas genom lös snö under mycket lång tid i Sverige. https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalvtr%C3%A4skskidan
Javisst, absolut. Men det är först helt nyligen som det blivit något som andra än specialister ägnat sig åt. Som sagt.
Om man med "specialister" menar vanligt folk, förstås.
"Specialister" betyder väl i sammanhanget att dom har nytta av det i jobbet.
och jobbet är en blandekonomi med jordbruk, jakt och handel, dvs större delen av befolkningen från Värmland och norrut. Plus den samiska befolkningen, naturligtvis.
"Dick Harrison pekar på att skidor på 1500-talet inte var något som var och en hade och tog fram när föret var gott.
– Det var förbehållet specialister. Det kan jämföras med simning. Ytterst få kunde simma på 1500-talet, och lika var det med skidor. De användes av specialister. Det var enstaka personer som lärde sig åka skidor och det av speciella skäl, säger han."
Men vilka menar Dick skulle vara "specialister"? Och hur tror han atta andra människor tog sig fram när det var mer än ett par dm snö?
Jag har tolkat den insatte Dicks utsaga utifrån den huvudfråga jag här var intresserad av, nämligen om Gustav kunde åka skidor. Ytterligare frågor torde han vara bäst lämpad att besvara.
Skicka en kommentar