2018-01-02

Kamraten och kamraterna

Tidningen vill för ungdomen vara en verklig kamrat på lediga stunder, ej en sådan som förleder de unga till odygd och stiftar ofrid dem emellan, utan en, som väcker håg för det goda och rätta, en som för dem tillsammans i lugnt tankeutbyte, en som höjer fosterlandskärleken och stärker bandet mellan de unga och hemmen, mellan de unga och skolan samt en som genom erbjudande af sund och god läsning lämnar ungdomen en välbehöflig förströelse mellan arbetsstunderna.
- Annons från 1895

Så här såg den ut: Tidningen Kamraten, "Illustrerad tidning för Sveriges [från 1903: Nordens] ungdom". Den gavs ut 1893-1911 och målgruppen var gossar i tonåren.

Den förefaller att ha gjort ett stort intryck bland läsarna. Det överlägset mest levande minnet av den kommer från två läroverkspojkar som inspirerats till att bilda en idrottsförening (det bildades väldigt många idrottsföreningar vid den här tiden). De skrev ett upprop som de skickade till tidningen; för att hedra den, och kanske ställa sig in en smula hos redaktionen, så fick den blivande föreningen tidningens namn:
Låt oss bilda en idrottsförening med namnet IF Kamraterna
- Louis Zettersten (16 år) och Pehr Ehnemark (17 år), Kamraten den 1 februari 1895

Uppropet fick åtta svar. Det räckte, får man säga. Inom kort bildades en mängd klubbar eller kretsar i föreningen. Många av dem finns än idag. Bland de allra mest framgångsrika hör krets 39 och krets 17, betydligt mer kända som IFK Göteborg och IFK Norrköping.

Kan även ta med IFK:s emblem. Färgerna blått och vitt återkommer som bekant i ett och annat IFK, även om många tagit andra färger, om inte annat så av praktiska skäl.

Wikipedia: Idrottsföreningen Kamraterna






2 kommentarer:

AH sa...

Det riktiga IFK är dock självklart IFK Arvidsjaur. Den enda klubb undertecknad har spelat i (lade dock av långt innan jag blev senior då talang saknades).

Tycker annars det är lite intressant hur IFK-lagen lyckats i sporterna fotboll, bandy och hockey. I fotboll hör tidigare nämnda IFK Göteborg och IFK Norrköping till de riktiga giganterna. Även i bandy har IFK-lagen haft framgångar. Bland annat har IFK Motala och IFK Uppsala tidigare blivit svenska mästare (Motala 1987 och Uppsala totalt 12 titlar dock senaste 1933). I hockey har IFK-lagen däremot haft svårare. I modern tid (vilket jag räknar sedan elitserien startade 1975) har inget IFK-lag överhuvudtaget spelat i högsta serien. Dock bör det kanske påpekas att det senaste IFK-laget som spelade i högsta serien i hockey IFK Umeå efter en sammanslagning med Sandåkers SK senare bytte namn till IF Björklöven som blev svenska mästare 1986.

Sammanlagt har följande fem IFK-klubbar spelat i högsta serien (sorterat efter senast de spelade i högsta serien):
IFK Umeå 64/65-70/71 (sista säsongen som IFK/SSK Umeå, men fortsatte dock i högsta serien efter det under namnet IF Björklöven)
IFK Bofors 52/53-62/63 (slogs ihop med Karlskoga IF till säsongen 63/63 och bildade IF KB 63 och gjorde ytterligare en säsong i högsta serien. Har haft olika namn efter det och också spelat högsta serien med andra namn efter det. Idag heter de BIK Karlskoga och spelar i näst högsta serien)
IFK Norrköping 50/51, 55/56 (slogs ihop med IK Sleipner 1967 och blev IK Vita Hästen, där IFK Norrköping var de vita och Sleipner var hästen så klart)
IFK Stockholm 23-27, 33/34 och 54/55
IFK Mariefred 37/38, 40/41, 42/43 och 44/45-46/47

(Utgått från Wikipedia, med undantag för södra serien 44/45 som saknades där. Eftersom Hammarby blev mästare det året så hittade jag inte överraskande en Hammarbysida där södra serien visades och där fanns IFK Mariefred med i den serien.)

I Finland däremot är Helsingfors IFK eller HIFK hockey som de numera kallar sig, en av de mer framgångsrika klubbarna med sju titlar totalt och senaste 2011 (märk väl att klubben faktiskt använder svensk stavning på Finlands huvudstad i namnet).

Hexmaster sa...

Det där var den matigaste kommentaren på bra länge. Tack!

För egen del var den största överraskningen att de många IFK:arna åtminstone börjat som klubbar eller kretsar inom samma förening. Det känns närmast absurt.

En till: Tidningen Kamratposten har ju många av oss växt upp med. Jag har inte hittat några kopplingar mellan KP och gamla Kamraten.

OK, en till: Ordet "kamrat" används inom olika fält på ett fascinerande sätt, nämligen bland barn, inom vänstern samt (ursprungligen) det militära. För gamla Kamratens del verkar den förstnämnda ligga närmast.