2017-05-16

Den magiska hjärtstartaren

Ur Homer's Triple Bypass. Notera rak linje i bakgrunden, s.k. asystoli.

Vi vet hur det går till på film och tv, i serier och dataspel: Hjärtat stannar på någon, en rejäl elstöt ges med en hjärtstartare ("clear!"), varefter hjärtat börjar ticka på igen.

Detta grundkoncept varieras ständigt. Men även om förhoppningsvis få personer tror att vilken rejäl elstöt som helst kan få igång ett stillastående hjärta, för att ta ett exempel, så är myten mer grundläggande än så.

Ett stillastående hjärta kan inte "köras igång" med en defibrillator. Ett hjärta som drabbats av flimmer, där pulsen är så snabb och oregelbunden att lite eller inget vettigt hjärt-arbete uträttas, kan däremot fås att "gå i takt" med hjälp av defibrillatorn. Man kan säga att defibrillatorns roll inte är att driva på utan att lugna ner hjärtat - rena motsatsen till myten.
En hjärtstartare (även kallad defibrillator eller Automatisk Extern Defibrillator, AED) är enkelt uttryckt en maskin som känner av hjärtverksamheten och om det är nödvändigt levererar en strömstöt mot hjärtat. Denna stöt kan återställa den normala rytmen och få hjärtat att börja slå igen.
- Västra Götalandsregionen: Hjärtstartare

Av någon anledning så ska även folk som vet besked skriva att "hjärtstartare används för att starta hjärtat vid hjärtstillestånd" i en eller annan form, för det tog ett tag att hitta ett undantag.

1 kommentar:

HJ sa...

Engelska wikipedia skriver om hjärtstillestånd: The percentage of people who survive with treatment is about 8%. Many who survive have significant disability. Many U.S. television shows, however, have portrayed unrealistically high survival rates of 67%

/Håkan