2017-05-14

För tidigt födda genier

Vad har Isaac Newton, Albert Einstein, Winston Churchill, Mark Twain och Johannes Kepler gemensamt? De sägs ha blivit födda för tidigt. De, och bra många andra erkända storheter inom en rad områden.

Är det sant? Den spontana tanken är att det säkert stämmer för några av dem, men gissningsvis inte för alla. Syftet med sådana listor är inte att ge historiska sanningar utan att vara tröstande. De granskas därför sällan, och varje namn som en gång hamnat där, oavsett anledning, kommer att stanna kvar. På samma sätt som listorna med dyslektiska kändisar.

Följande uppgifter är framletade i hast. Det är fullt möjligt att de inte håller för en bara aningen närgångnare granskning.

Isaac Newton sägs (påståendet tillskrivs hans mor) som nyfödd ha rymts i en quart mug, på en dryg liter.

Winston Churchill kungjordes i The Times sålunda: "On the 30th Nov., at Blenheim Palace, the Lady Randolph Churchill, prematurely, of a son". Jämför detta med följande:
If the people of Woodstock were somewhat taken aback by the hasty arrival of Lord Randolph with his bride in May, they must have been even more surprised by the appearance of a first child after only seven and a half months of marriage.
- Henry Pelling, Winston Churchill (1989) s 19

En så ny biografi som Paul Johnsons Churchill (2010) uppger att födseln skulle ha tidigarelagts två månader sedan modern ramlat. Andra drar en betydligt mer närliggande slutsats.

Johannes Kepler skulle, uppges det lite varstans, ha fötts två månader för tidigt. Källan anges inte. (Föräldrarna var åtminstone ordentligt gifta och hade flera barn redan.) Sannolikheten kan jag inte bedöma. Men den som föddes 1571 hade under vilka omständigheter som helst betydligt sämre utsikter än vi är vana vid; hur stor kan dödligheten ha varit bland de som föddes hela två månader för tidigt 1571?

Albert Einstein finns med på en mängd famous people born prematurely-listor. Jag har ännu inte hittat någon antydan om saken i andra källor. Det närmaste jag kunnat se är (den korrekta) uppgiften om att han började tala relativt sent; är det detta faktum som via viskleken blivit till en för tidig födsel..?


1 kommentar:

Kurt sa...

Innan man ens granskar listan så borde man fråga sig om det inte bara är helt naturligt? Handlar detta verkligen om någon form av överrepresentation?