2016-09-22

På bokmässa med blandat folk

Bokmässan 2016 blev flitig omdiskuterad innan den börjat. Anledningen var den förvisso märkliga hanteringen av den förvisso inte särdeles respektabla tidningen Nya Tider. Efter några turer fick de ställa ut, vilket förvisso var det rätta på en bokmässa som värnar om det fria ordet.

Det visade sig att NT delar monter med kompisar här i Göteborg som såväl yttrar sig som tänker så fritt det bara går: De obehagliga konspirationstomtarna i Cui Bono. Om dem har jag skrivit förr. Milt uttryckt.

Faktoider: Poster om Cui Bono

Sen är det bara för typiskt att det i numret av NT på bilden finns en insändare som propagerar för Vidarklinikens kvacksalveri, hänvisande till kvackarklubben The NHF. Högerextremism är inte den enfrågerörelse många tänker sig; den förvillar på många fält.

4 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Bara en fundering: förvillelser, som kvacksalveri och horoskop, finns väl i de flesta veckotidningar på underhållningssidan? Att angripa NT för kvackeri-reklam (undrar om de kör med horoskop) är lite fånigt ur den synpunkten. Jag har sett det på deras "syndalista", men det verkar mer som att få listan så lång som möjligt än att lista verkliga synder.

Hexmaster sa...

Fåniga horoskop finns i många tidningar, även en del vars svansföring man kan tycka borde avhålla dem från dylikt (hej Metro!). Det som förekommer i Nya Tider är som regel av en helt annan kaliber: Antivaccinpropaganda, trams om så kallad elstrålning och nämnda insändare (eller om den händelsevis är redaktionell) som argumenterar för antroposofernas Vidarklinik. Det är kvack som skadar på ett helt annat sätt än modedieter eller fåniga horoskop som inte ens de få som tar dem på allvar torde ta särskild skada av.

Detta utöver de mängder av politiska förvillelser som utgör merparten av vilket nummer som helst av NT.

Vad är det för "syndalistor" du sett?

Björn Nilsson sa...

Kan man inte ta det från den positiva sidan och säga att "de har ju åtminstone inte horoskop"? :-)

Det var på Expo. Det hela kändes 'tunt' på något sätt, med allt möjligt men få verkligt tunga hänvisningar till artiklar. Man kunde ju ställa frågan: Om nazism vore olagligt, skulle man på grundval av vad som trycks i NT kunna åtala tidningen och få den fälld? Det är väl den väsentliga frågan, inte vad olika medarbetare har eller haft för sig på annat håll, eller om en eller annan knäppskalle faktiskt medverkar? En publicistisk värdering kan ju vara att vissa knäppisar är läsvärda. Nu tittar jag bara på tidningen på nätet, men det är svårt att säga att den håller samma otäcka nivå som exempelvis Percy på Demokratibloggen som ju inte hymlar med judehatet längre. Undrar förresten hur Strindberg skulle ha klarat sig i dagens mediaklimat. Expo hade väl jagat honom med blåslampa: "För trettio år sedan skrev du ..."

Idag var det en artikel i NT om Duterte på Filippinerna där det hävdas av USA dödade 25% (1,5 miljon) av befolkningen under kriget 1900-1913. Där kunde jag som historieintresserad hugga in och ifrågasätta: var det inte snarare ca 6% av 10 miljoner (vilket ändå ger en ruskigt hög siffra)? Men jag skulle inte yrka på förbud för NT att yttra sig i historiska frågor utan snarare fråga hur och med vilken grad av pålitlighet som de olika siffrorna tagits fram.

Hexmaster sa...

Ställ gärna den frågan och se om du får något svar.

Dina övriga funderingar har jag svårt att sätta mig in i. Nazism är inte olagligt så vad pratar du om; "en och annan knäppskalle" valde de att dela monter med; jag tar upp sådant de skriver om nu och inte för trettio år sedan; etc.