2015-11-10

Mars 1971

Denna bild från den 2 december 1971 är världshistorisk: Det är den allra första från ytan av en annan planet. Den skickades "liggande", för korrekt visning har jag roterat den ett kvarts varv medsols. Vi ska alltså se himlen upptill och marken nedtill ... Att vi inte alls gör det beror på att den sovjetiska sonden Mars 3 mjuklandade mitt under en våldsam sandstorm av det marsianska slag som kan invärva hela planeten i stoft under dagar, veckor och månader.

Att vi inte fick mer bild än så här beror på att Mars 3 tyvärr lade av mitt under sändning för att aldrig mer höra av sig. Inte ens 20 sekunders aktivitet på den röda planeten fick den. Där kan man snacka timpeng. Anledningen blir kanske aldrig utredd men det ligger nära till hands att skylla på storm och/eller hård landning.

Mjuklandningen uppmärksammades med ett frimärke. Sandstormen fick också vara med.

Nu är det sannerligen inget ovanligt att en färd till Mars misslyckas. Wikipedias List of missions to Mars är färgkodad för en rad olika grader av misslyckande och det är en deprimerande färgskala man där kan ta del av.

Men under årens lopp har de lyckade försöken ansamlats. Nu har vi en hel liten maskinpark på och kring Mars. Med dem har man kartlagt planeten men en detaljrikedom som knappt går att föreställa sig. Och då hittar man lite av varje.

Photos taken by NASA's Mars Reconnaissance Orbiter circling the red planet pointed to what may be the Mars 3 lander along with its parachute, heat shield and other hardware that it jettisoned during the descent through the thin Martian atmosphere.
- Failed Soviet Mars spacecraft found?, 3 News 15 april 2013

I Wikipedia-artikeln finns ytterligare bildmaterial där man tror sig ha identifierat landaren, fallskärmen och flera andra grunkor som damp ner i december 1971. Man är fortfarande inte spiksäkra på vad det är man hittat men oddsen talar för att det är Mars 3.

Wikipedia: Mars 3

Inga kommentarer: