Nyligen publicerade Språkrådet och Språktidningen sin årliga nyordslista, med ord som antingen är helt nya eller som "har ökat i användning eller varit aktuella under året". Som vanligt kommenterades de flitigt i media, sociala som asociala. Man uppfattar företeelsen som ord som verkligen används, eller ord som "ordmyndigheten" föreslår, förespråkar eller beordrar oss att använda. Kanske förväxlar en del listan med de ord som akademien finner tillräckligt brukade för att föras in i SAOL? Men det är ingenting sådant; det är en lista över nya eller någorlunda nya ord som man finner intressanta nog att ta upp, inget mer.
Det kan vara på sin plats att gå tillbaka ett år och ta en titt på den förra nyordslistan. Vilka ord i Nyordslistan 2013 används? Annorlunda uttryckt: Hur många sökträffar på orden i nyordslistan leder till texter som inte handlar om nyordslistan?
Det ord som var nytt 2013 (enligt listan) och som verkligen satt sig i språket är selfie; det känns lite märkligt att DN så sent som i maj 2013 fick förklara vad det betyder. Ord som inte var helt nya men som fick påtagligt ökad användning under 2013 och sedan dess fortsatt att användas är e-cigarett och twerka.
Bjudkaffe fick en intressant uppföljning sedan det började diskuteras huruvida det hela var något mer än en lyckad reklamkampanj. Trenden verkar tämligen död i slutet av 2014.
Brexit, sammandragning av British exit = Storbritannien lämnar EU, ger en hel del träffar under 2014. Annars brukar sådana konstruktioner göra betydligt större lycka i nyordslistor än faktiskt bruk.
Dygnis och fäbodifiering är exempel på uppenbart konstruerade men, tycker åtminstone undertecknad, någorlunda användbara ord som inte fått minsta gehör från brukarna. (Dygnet runt-förskola samt industriprodukter lanserade som vore de småskaligt producerade.)
Carpa, gubbploga och klicktivism är några konstruktioner som inte fått något gensvar.
Nagelprotest och torggängare är det väl inga fel på i sig men syftar på händelser som inte verkar återkomma.
Embrejsa torde Språkrådet ha fått ett mått skit för. Men kritikerna kan vara lugna. Ordet har inte fått något genomslag. Inte heller den nästan lika uppenbara anglicismen utsmarta. Om Språkrådet försökte att vara folkligt så utsmartade de sig själva.
"Ord" på mer än ett ord, det vill säga uttryck, är en problematisk utveckling som riskerar att urvattna listan än mer.
Här finns mycket mer att kommentera, men en sista, rörande 5:2-dieten: Media arbetade verkligen på att lansera denna tronföljare till dundersuccén LCHF. Det gick sådär, får man väl säga.
Alla listorna med kommentarer finns på Nyordslistor. Här är 2013 års nyord:
5:2-diet
betalskugga
bjudkaffe
brexit
budgetstup
carpa
dygnis
e-cigarett
embrejsa
enveckasförsvar
e-sport
funktionell dumhet
fäbodifiering
global hektar
gubbploga
hikikomori
hypa
hämndporr
hästlasagne
kjolprotest
klicktivism
köttskatt
linjär tv
läxrut
löpsedelsteater
mobilmissbruk
nagelprotest
nätvandra
otrohetskontroll
rutkod
satsig
selfie
sextremism
smartplåster
snippgympa
spökgarn
torggängare
tvåhandsbeslut
twerka
utsmarta
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar