2012-07-25

En persondator 1965..?

Olivetti ställer en dator på ditt skrivbord


Den har alla essentiella egenskaper hos "traditionella" datorer (hastighet, logiska operationer, utskrift, programmerbarhet), men är bara något större än en skrivmaskin, kräver inte en utbildad operatör, och innehåller allt som behövs.

En annons från British Olivetti, mitten av 1960-talet. Maskinen hette Programma 101, utvecklad 1962-65. Den skulle komma att säljas i 40 000 exemplar, de flesta i USA. Där blev den din för $3200, en summa för vilken man istället kunde få exempelvis en ny Chevrolet Impala.

Var då detta en dator? Eller en programmerbar räknare?

Frågar man italienare så verkar man ofta få det förväntade svaret: "il primo personal computer". Själv har jag svårt att komma på vad jag tycker. Den går avgjort inte att jämföra med en samtida maskin som PDP-8 för $25000 (vilket görs på italienska Wikpiedia), men å andra sidan vet jag inte riktigt hur en "persondator" från 1960-talet skulle kunna se ut.

En teknisk detalj som jag finner särskilt fascinerande är RAM-minnet. Det var en sorts delay line memory som använde metalltråd. Enkelt uttryckt utgjordes bitarna av "vågor" på tråden som gick runt, runt och plockades fram när de behövdes... OK, det där blev inte så åskådligt. Men läs själva. Idén var inte ny och fungerade alldeles förträffligt, givet förutsättningarna.


Wikipedia: Programma 101

1 kommentar:

Anonym sa...

Såg dokumentären om Olivetti 101 på Kunskapskanalen men blev egentligen inte så mycket klockare vad gäller funktionen. Man kunde tydligen räkna ut räntesatsen på ett bolån eller en satellitbana runt jorden. Exakt hur detta gick till fick man inte se. Inte heller hur resultatet såg ut på pappersremsan. Film var intressant hursomhelst.