Mitt amerikanska besök var så fascinerad över alla "gay nannies" i Sverige. Jag förklarade då att det var barnens pappor.
Citatet har cirkulerat i de gängse kanalerna ett tag. Men hur länge? Och vem var det som hörde det först? Åtminstone inte @CamillaFuhr, som uppger sig ha retweetat. Men det saknas inte aspiranter.
Nog låter det som en lagom intressant utredning? Den har Per Starbäck gjort.
Krafsklotter: Gay nannies
Sammanfattningsvis: Det är en klintbergare. Inte på så sätt att uttalandet bevisligen aldrig gjorts, men på så sätt att ett citat, äkta eller ej, har fått vingar och spritts på bloggar, Twitter, Facebook och i tidningar, alltid med pålitliga hänvisningar till en kompis kompis, liksom med en rad intressanta varianter som när det tillskrevs självaste ambassadören
Fast han som tillskrev det en schweizare (Aftonbladet 2007) hade dålig koll på klintbergs-ratingen. Ett citat som detta tappar mycket kraft om det tillskrivs en person som inte kommer från USA.
6 kommentarer:
http://beautyandthebelly.blogspot.se/2007/06/och-de-r-hejare-p-att-arrangera-blommor.html
Här läste jag det först
Åh, är det Per S. själv? Tack för grävandet!
Det är fel att kalla det en Klintenbergare. Även om den tagit en lång omväg och spritts via många medier så är inte ursprunget särskilt långt ifrån källan i berättelsen. Camilla Fuhr har ju tagit den från en annan tweet som är den RIKTIGA källan. Så alla som sprider den är bara ett steg ifrån ursprunget och är därför inte så långt borta ändå.
https://twitter.com/gildaromero/status/208128418032787457
magiul: Den "RIKTIGA" källan? Det beror på hur man ser det. De tidigaste beläggen här är ju fem år gamla. Gilda Romero twittrade om detta i början av maj. Om hon är den "ursprungliga" källan så twittrar hon om något som hände för fem år sen, men det verkar inte vara så. Då har detta antingen hänt flera gånger, eller också kanske hennes amerikanske vän var medveten om historien och yttrade det hela med en liten glimt i ögat?
Hur som helst så är ett av kännetecknen på en Klintbergare att den dyker upp gång på gång, i olika tider och situationer. Någon gång kan det ha hänt på riktigt, kanske till och med flera gånger, men knappast alla gångerna som det påstås ha hänt. Så det är alls inte fel att kalla det här för en Klintbergare. ("Klintenbergare", däremot...)
Skillnaden här är att Gilda Romero har inte en kompiskompis som källa utan en namngiven person som heter Steve som ska vara den som sa detta.
Sen om det är påverkat av det tidigare citatet från 2007 eller inte vet vi ju inget om, men så länge vi inget annat vet måste vi ju tillskriva just detta uttalande till personen Steve, oavsett om du tycker det är rätt eller fel.
Det spelar alltså ingen roll vad Steve har sagt, eller varför; detta var en Klintbergare långt innan han sade det han sa, och skulle så ha varit även om han inte sagt det överhuvudtaget.
Även om Steve sade detta på fullt allvar ändrar det ingenting i den frågan. En Klintbergare kan mycket väl ha inträffat, till och med flera gånger; det är inte sanningshalten som gör det till en Klintbergare.
Skicka en kommentar