2012-05-24

Varnad av Facebook


Avstängd i 24 timmar. Det blev straffet. Vilket brottet är vet hon inte riktigt.

När Amanda Duregård var inne på Facebook kom det upp en stor skylt som meddelade att en av hennes bilder brutit mot Facebooks gemenskapsregler och tagits bort. Strax därpå kom en ny varning om en annan bild och meddelandet att eftersom hon varnats två gånger skulle hon stängas av i 24 timmar. Nästa steg är att hon blir avstängd för gott. 

Amanda är journalist och bilderna det gällde visade ett reportage hon och en kollega gjort till tidningen Faktum.
- GP 23 maj 2012

Problemet var inte alls bilderna utan artikeln i sig: en kritisk granskning av Jonas Gåde. Om allmänheten hört talas om honom är det nog från Grannfejden i TV 3.


Tevekändisen Jonas Gåde har i tio år lockat psykiskt sjuka klienter till sin ovetenskapliga terapimottagning. Faktum har kartlagt en sekteristisk kultrörelse som vinner allt fler sargade själar. Med hjälp av falska minnen och manipulationstekniker blir de skinnade på sina pengar - samtidigt som många mår sämre än någonsin efter "behandlingen".
Att Gåde & co blir förbannade när de uppmärksammas på det här sättet är väntat. Vad som kanske är mindre väntat är att det räcker med ett klick för att stänga av användare från Facebook. Där har Facebook möjligen ett ännu större potentiellt problem än sin börskurs, nämligen om vem som helst kan kasta ut vem som helst för vad som helst.


Uppdaterat:

Bilden det gällde. Dela den på Facebook på egen risk.


Artikeln det gällde: Terapisekten, Amanda Duregård och Sara Johansson, Faktum #116.

För medial bevakning, se t.ex. Journalisten eller SR P4 Väst.


Gåde-länkar:
Powerthinking - "use your brain for a change" - här hittar ni guru-Gåde i sin renaste, knäppaste form
Comunicera är företaget med den långt mer polerade hemsidan
Terapisnack är ett forum där de fångar upp blivande kunder

Ett Wikipediatips till Facebook och i synnerhet Jonas Gåde: Streisand effect


4 kommentarer:

Ludophile sa...

Gemenskapsregler? Är det en idiotisk googleöversättning av "community rules"?

Anonym sa...

Det går inte att få vem som helst avstängd för vad som helst. Tyvärr går det inte ens att få en privatperson som förtalar, förnedrar och förmedlar privata uppgifter vidare till andra på ett vidrigt sätt att bli avstängd.

Men det kanske är lättare att bli avstängd om man ger sig på sanningen om företagare..

Don Quijote sa...

Intressant, eftersom det samtidigt verkar vara helt omöjligt att bli av med konton från avlidna släktingar eller konton som är fejk.

Anonym sa...

@Ludophile - Jag håller verkligen med om att det kanske inte är den bästa översättningen. Jag kan tipsa dig om att gå in på
http://www.facebook.com/?sk=translations

Där kan du diskutera översättningen med översättningsgruppen, och även själv bli översättare om du vill hjälpa till och göra det bättre