2009-10-08

CC: Karbonkopia

Karbonkopia. Har ni någonsin gjort en sådan? (Mer än i blanketter som kommer med kopieringen "inbyggd", men nu tänkte jag uppmärksamma kidsen på nedanstående företeelse.)



Jag har det, för ett par tre sekler sedan. Två skrivpapper med ett karbonpapper (där karbon = kol, som vi vet) emellan. När man skriver på det översta så får pennans tryck kol att överföras till det undre papperet. Att sudda gick därför inte, då fick man bara en stor svart fläck på det nedre papperet.

Metoden kunde även användas i skrivmaskiner. Valsen fick justeras för tjockleken, vilket inte var något problem annat än kanske på de allra enklaste modellerna.

Jag vet inte om man fortfarande kan köpa karbonpapper i fysiska pappershandeln - kanske finns varan på lager lite varstans, kanske blev den restnoterad förra seklet och får idag sökas antikvariskt, likt Guillous färgband. På nätet finns de lite varstans. Jag undrar hur omsättningen är.

En lustigt detalj är att ordet kommit att leva kvar i språket även sedan företeelsen börjat glömmas bort, och är kanske även i bruk bland de som aldrig sett den. Men den förmodligen vanligaste tillämpningen har ni i mailen, adresser efter "cc" är ju (ifall ni inte visste det) de som mailet går till utöver den primära mottagaren; A skickar mail till B, dessutom får C, D och E varsin kopia. Om A inte vill att B skall se att även F och G får kopior så kan dessa sättas efter "bcc" = blind carbon copy.

Det riktigt intressanta är att sådana här betydelseväxlingar sker och har skett precis hela tiden; företeelser kommer och går, mänger av ord vi använder är anakronismer, bortglömda liknelser, nytt vin i gamla läglar.

9 kommentarer:

08armada sa...

Karbonpapper används fortfarande för kopiering av broderimönster från papper till tyg. Kan köpas i större ark på specialiserade handarbetsbutiker.

Hexmaster sa...

Ah, ett specialområde! Hade ingen aning. - Finns det fler?

morpheo sa...

Vi tatuerare använder det för att föra över stenciler från papper till hud.

Anonym sa...

På liknande sätt har man i Ordbehandlarnas tidevarv över det tidigare bokstavliga begreppet "klipp och klistra" (cut and paste).

/Håkan

Anonym sa...

Formulärset med flera karbonpapper + traktormatad skrivare = frekventa nervsammanbrott. (Nästa gång kan du ju förklara för barnen vad en traktormatad skrivare är. ;-) )

/Henning

Engan sa...

Gärna en traktormatad nålmatrisskrivare i så fall. Och skillnaden däremellan och en skönskrivare. :-)

Åh, det ljuva vinande skriet från matrisskrivaren...

Hexmaster sa...

Det är skillnad på teknik som helt upphört att användas (som Odhner-snurror) och sådan som en gång varit mycket utbredd men lever kvar i vissa nischer. Nålskrivare används fortfarande på många ställen, men i kontor och i synnerhet hem är de väl nästan utrotade. (Och utan saknad - åtminstone för min del.)

Karbonkopior finns ju fortfarande i många blanketter. Jag hade däremot ingen aning om att karbonpapper används inom områden som broderi och tatuering, och är uppriktigt glad över att ha fått reda på det.

Ulla Wennberg sa...

Jag har också använt karbonpapper för att föra över skiss från papper till träplatta när jag skulle göra träsnitt (där man dessutom måste spegelvända också men det är en annan historia). Nu var det länge sen jag gjorde det, men har kvar karbonpapper i ateljen. Man kan göra sitt eget karbonpapper genom att täcka ett papper med blyertsstreck (mjuk blyertspenna) eller kolpennestreck!

Anonym sa...

Lite liknande när tandläkaren ska kolla hur tänder i över- och underkäke möts.