2008-10-05

Den oscannolika scientologin

Var skall man börja här?
Man is an immortal, spiritual being. His experience extends well beyond a single lifetime. His capabilities are unlimited, even if not presently realized — and those capabilities can be realized.
- Från den officiella hemsidan www.scientology.org

Människans förmågor är alltså obegränsade, faktiskt verkligen ordagrant, om man bara vet hur man gör. Detta är inte en vanlig floskel á la självhjälpsbok, utan något som scientologer bokstavligen tror på.

Liksom man bokstavligen, under förutsättning att man kommit så långt i sin scientologiska utveckling, tror på rymdkejsaren Xenu, som för 75 miljoner år sedan avrättade miljarder personer på jorden, vars andar sedan gjort livet besvärligt för oss.

Jag har skrivit om detta bisarra ämne tidigare: Rymdkejsare Xenu

Liksom åtskilliga andra har gjort. Googla på... Med ett öga på källorna, givetvis; för att bara nämna ett exempel så finns det en hemsida Religious Freedom Watch som kritiserar scientologi-avslöjare så hårt det bara går, men beskriver sig själva som "parishioners of Scientology and other religions" - part i målet, alltså.

Jag vet inte riktigt vilken ställning scientologin har idag. För några år sedan blev många av deras dyrbaraste (i bokstavlig mening) hemligheter avslöjade som det billiga larv det är ("the Fishman affidavits"), vilket de aldrig verkar ha hämtat sig ifrån. Rörelsen torde avgjort ha trivts bäst före internet, då de kunde kränga exemplar av Hubbards hemsnickrade psykologi-kurs Dianetics till höger och vänster. Idag vore det knepigare...

2 kommentarer:

Anna Forss sa...

Som boende i Enskede, söder om Stockholm, får man vara väldigt vaksam när man väljer barnomsorg och senare skola för lillbattingen. Albatross och Måsen är två förskolor som med jämna mellanrum trycker ner sin reklam i vår brevlåda (fin reklam för en förskola när den som delar ut reklamen inte förstår att läsa texten INGEN REKLAM på brevlådan).

Den eminenta kommunen har också väldigt bra information för den som ska välja förskola:
http://www.stockholm.se/-/Serviceenhetsdetaljer/?enhet=8891a062508340209f2c74485a2c1dbc

Men det finns även en skola och man får leta riktigt noga på skolans webbplats innan man förstår att de är anslutna till sekten. Läskigt som fan. Kolla in http://www.studema.se/ och finn ledtrådarna.

Hexmaster sa...

...Under fliken "Pedagogik" står att "Studieteknologin har utvecklats av filosofen L. Ron Hubbard." Tjohej.

Nyligen såg jag att Narconons Göteborgs-kapitel hade en stor bild av LRH i skyltfönstret. Det är ju på sätt och vis hederligt. Varför smyga?