2008-07-31

Höger och vänster

Som en utveckling av inlägget om höger och vänster hand:

Det finns ett antal tillfällen då vi behöver välja sida, så att säga. Hur skall brud och brudgum stå bredvid varandra? Hälsa med vilken hand? Hålla sig på vilken sida på vägen? För att ta tre exempel, där vikten av att bestämma sig går från det rent ceremoniellt praktiska till det livsnödvändiga.

Det saknas inte förklaringar av varför man gör på ena eller andra sättet. I just dessa tre förekommer det faktum, att högerhänta personer håller svärdet med höger hand; därav skulle man kunna härleda 1) brudgummens försvar av sin nyblivna hustru (eller tillkommande, beroende på hur de går före och efter vigseln), 2) att visa att ens högra hand är obeväpnad, samt 3) att man skall mötas på den "fredliga" sidan.

Nu kan visserligen en eller flera av dessa förklaringar vara fullt korrekta. Men på det stora hela undrar jag om inte den enklaste förklaringen är denna: man har två alternativ, varav ett får väljas. Därefter är det fritt fram för förklaringar i efterhand (observera vitsen).

Bengt af Klintberg hade förresten ett roligt exempel: skrock som gick ut på att en katt (minns inte om färgen spelade någon roll) som korsade vägen var dåligt om den kom från det olycksbådande hållet vänster; eller, i en alternativ version, om den gick åt vänster. Bara att välja!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle inte förklaringen av åtminstone brudens promenad på vänstersidan av kyrkan kunna förklaras med att den av hävd och tradition är mariasidan och således också kvinnosidan?

Hexmaster sa...

"Mariasidan"? Was ist das?