2008-03-29

Höger och vänster hand

Att den vänstra handen inte vet vad den högra gör är ju inte särskilt ovanligt. Men när uttrycket myntades hade det en positiv innebörd.
När du ger allmosor, låt då inte stöta i basun för dig, som hycklarna gör i synagogorna och på gatorna för att människorna skall prisa dem. Sannerligen, de har redan fått ut sin lön. Nej, när du ger allmosor, låt då inte vänstra handen veta vad den högra gör.
- Matt. 6:2-3

Sen kan man ju göra saker med vänster hand också, vilket ju bara belägger höger-krafternas hegemoni i vårt samhälle. (Ja, jag skojar...) Vilket även kan demonstreras av de dubbla betydelserna i ord som eng. right, ty. rechts, fr. droit och sp. derecha, som samtliga betyder både "höger" och "rätt" - och jo, det är verkligen höger-häntheten som avspeglas. Många fler exempel finns, såväl nutida som historiska.


En bonusbild, eftersom sådana efterfrågades: The Magic Roundabout i Swindon, England (det finns faktiskt några till). Det är alltså vänstertrafik som gäller i denna super-rondell (eller "cirkulationsplats" som det heter i bättre sammanhang, den faktiska rondellen är cirkeln i mitten).

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det här med att höger är gott och vänster är ont går långt tillbaka till dualismen där man delade upp världen mellan två sidor. Exempelvis sorterades kvinnor på den vänstra och män på den högre. Blått för pojkar och rött (rosa) för flickor kan också spåras dit. Och när det kommer till själva orden så är ju latinet (och dagens Italienska) mycket talande med destra (höger) och sinistra (vänster).

Line sa...

Korsvägenrondellen ser plötsligt ut som Göteborgs enklaste rondell.

Hexmaster sa...

I en lista med the scariest road junctions overall according to British drivers hamnade den bara på sjunde plats.

Anonym sa...

Samtidigt så är den ansedd som en av de finaste cirkulationsplatserna av UK Roundabout Appreciation Society (visst är britterna underbart excentriska!).

Anonym sa...

Pa italienska heter vänster t.o.m "la sinistra", den elaka.

Högernormativiteten visar sig även i det latinska skriftspraket. Det är bekvämare för en högerhänt att skriva för hand fran vänster och man ser vad man skriver bättre.