2007-12-14

USA:s krig

Inte politik - bara ett klargörande.

Vilka krig har USA deltagit i? Sedan frihetskriget kan de allra, allra flesta sätta åtminstone följande: inbördeskriget, första världskriget, andra världskriget, Korea, Vietnam, och så Kuwaitkriget, Afghanistan, och naturligtvis Irak.

En del kan nämna några betydligt mindre händelser, som Grenada (1983), Panama (1989) och Somalia (1992-93). Men trots att de stora krigen naturligtvis dominerar, i såväl massmedia som historieböcker som i synnerhet det allmänna medvetandet, så är USA:s historia under hela dess tid full av just sådana mindre krig som de sistnämnda (begreppet small wars låter kanske som en eufemism, men även ett litet krig är ju - naturligtvis - ett krig, med allt vad det innebär.)

Synen på USA som en isolationistisk stat som bara rycker ut när det verkligen gäller är falsk. Bara under perioden 1800-1934 utfördes ca 180 landings abroad. Många av USA:s befälhavare under andra världskriget hade erfarenheter från ett halvdussin krigsskådeplatser. Många av dessa konflikter var visserligen småskaliga, men inte sällan utdragna och politiskt infekterade. Att sådant skulle vara någonting helt nytt i landets historia är ett mycket vanligt påstående, eller åtminstone tänkesätt, men det är helt fel.

Kan avsluta med ett citat ur Max Boots The Savage Wars of Peace (Basic Books 2002) som öppnade ögonen på undertecknad i denna fråga. Han beskriver i synnerhet marinsoldaternas insatser i de många "småkrigen", och mestadels mycket bra (förutom den allt mer politiska tonen mot slutet). Här beskrivs hur Vietnam-kriget upplevdes hemmavid 1968:
... Nyheterna om massakern blev förstasides-stoff i USA. När de läste om de fruktansvärda detaljerna så måste mången medborgare ha frågat sig vad deras söner gjorde på andra sidan jorden, kämpande och döende i ett krig som officiellt förklarats avslutat mer än en gång. Det underutvecklade landet i sydostasien visade sig vara en hårdare nöt än någon anat, och kriget blev ett bryskt uppvaknande för många ...
Fast nu ser jag att land och sekel visst blev fel - citatet beskriver reaktionerna hemmavid under kriget på Filippinerna 1899.

Wikipedia (eng.): Military history of the United States - listar stora som små

4 kommentarer:

Anna Forss sa...

ARRRRRRRRRRRRRRRGGGGGGGGGGGGGGGHHHHHHH. Det heter Golfkriget. Det heter mexikanska golfen och golfströmmen och därför golfkriget. Svenska krigsreportar under golfkriget såg för mycket på CNN istället för att se verkligheten och orkade inte ens översätta korrekt.

Hexmaster sa...

Tja - det finns ju många ord som man inte översätter. Och nog är det mer praktiskt med olika ord för golf och gulf. Och även om det heter "golfkriget" så används det inte i särskild grad (Google ger 400 träffar mot +18000 för "gulfkriget").

Men det allra enklaste var att följa TT:s rekommendation från den 5 december 2001: "Kuwaitkriget är fortfarande det bästa namnet för det som ibland kallas Gulfkriget."

http://www.tt.se/ttsprak/

Anna Forss sa...

men säger du då arabiska gulfen men mexikanska golfen? och golfströmmen? jag har små invändningar mot ord som man inte översätter men när man ibland översätter och ibland inte (och när anledningen är så patetisk att det beror på svenska journalisters okunskap) heter det Våga-vägra-säga-gulfkriget

Hexmaster sa...

Jag låter nog Golfströmmen och Gulfkriget dela plats i ordförrådet, ja. Har inga problem att hålla isär begreppen. Persiska viken kallar jag just det, vilket förresten lär vara straffbart på sina ställen.