2023-07-12

Fritzi, brorsdottern och hennes kompis

- En ruta med Polly (1923), en med Dora (1932), och två med Fritzi (1931)

Häromdagen tog jag upp Blondie förr: Serien när den började, då huvudpersonen verkligen hette Blondie, och inte var hemmafru utan en tvättäkta flapper. Här har vi tre andra seriefigurer som inspirerades av det glada 20-talets kvinnliga symbol. Polly skapades redan 1912 och hängde med ända till 1958. Dumb Dora – det namnet hade inte gått hem idag – skapades av Chic Young 1924, alltså ett tag innan han lanserade Blondie. Och så har vi Fritzi Ritz, skapad 1922.

I Blondie-bloggposten finns en stripp i gamla Blondie som inte hade platsat i dagens serie. Här är en stripp från Fritzi som inte hade platsat i dagens serie.

För även den serien finns än idag. Även om den är betydligt svårare att känna igen.

Börjar det brännas? Inte för att denna ruta heller hade gått hem idag … Flickan med ispiken är Fritzis niece Nancy som 1933 kom på besök. Det som var tänkt som ett kort sidospår blev mer än så.

Mycket mer … Nancy, eller Lisa som hon fick heta i Sverige, blev inte bara kvar, utan tog mer och mer utrymme tills tant Fritzi reducerats till en sällan glimtad bakgrundsfigur. Då får även Lisas kompis Sluggo betydligt mer utrymme. Kanske rentav mer än Lisa..? Och liksom Blondie har serien blivit avgjort tamare genom åren. Denna poänglösa stripp är vald helt på en slump men är tämligen typisk.


En given källa för denna bloggpost var Chronicling America. Det är en undersajt hos Library of Congress (”loc” i adressen) och utgör en digital tidningslägg för dagstidningar i USA från 1770–1963. Som KB:s lägg men inte fullt lika modern, dock utan restriktioner (möjligen med undantag från en del fotografier i senare årgångar). Ovärderlig och beroendeframkallande.


1 kommentar:

Anonym sa...

Kuriosa: Just "poänglösheten" och den avskalade teckningsstilen har gjort klassiska Nancy till en kultfavorit bland serienördar och tecknare (som gärna kallar den ett platoniskt ideal och liknande saker). Se t ex Five Card Nancy, ett dadaistiskt kortspel där varje spelare lägger en utklippt, kontextlös Nancy-ruta i följd. Bästa nya slutpoäng vinner.

(Nancy har även gått igenom flera andra tecknare som förvandlade strippen till oigenkännlighet. Numera ritas den av Olivia Jaimes, som faktiskt verkar gå hem hos både gamla och nya fans.)