2023-07-03

Beckmans fusk

Noterar att @Aftonbladet krönikör kallar det som händer i Paris och andra städer för ” stökigheter”. Sedan skyller samma krönikör ” stökigheterna” på - polisen. #medievänstern har en underlig syn på omvärlden.

- Lars Beckman twittrande som @beckmansasikter, den 2 juli 2023

I skärmdumpen syns en meny, ”Kopiera” osv. En sådan meny som dyker upp automatiskt när man markerar text i mobilen. Här dök den upp eftersom Beckman markerade en del av texten för att uppmärksamma vad han talade om. Visserligen döljer den en del av texten, men det spelar ju ingen roll, eftersom det inte är den texten inlägget handlar om.

Men om man, för sakens skull, frågar sig vad är det för text menyn blockerar? Tittar man närmare så kan man ana ett och annat ord. Men det säkraste är ju att gå till källan, artikeln på aftonbladet.se. Och vad hittar vi väl där?

Från ilska över polisövervåldet som dödade 17-årige Nahel i tisdags, övergick protesterna i Frankrike omgående i regelrätta kravaller.

- Johanna Frändén: Har politikerna något svar på ilskan som bubblar?, Aftonbladet 2 juli 2023, min markering

”Regelrätta kravaller”? Det var annat än ”stökigheter”, det. Man kan förstå att Beckman inte ville uppmärksamma de orden, eftersom de ju motsäger syftet med hans inlägg.

För några år sedan beskrev jag ett vanligt argumentationsfel:

När man använder argument, belägg och studier som stödjer en viss tes och ignorerar resten. 

- Bloggposten Körsbärsplockning, 13 september 2017

I det här fallet har Beckman inte bara ”ignorerat resten”, utan sett till att dölja det.

Inte för att det är ovanligt att politiker bär falsk vittnesbörd mot sin nästa. Men så här grova fulgrepp hör till undantagen, särskilt som det är så lätt avslöjat.


Inga kommentarer: