2017-11-02

När en fjäder blir en höna

På en skolbuss är det något barn som startar en film. Det är inte spiksäkert vilken men det mesta lär peka på 40 days and 40 nights (2002). I vilket fall var det en romantisk komedi. I sådana kan det visserligen förekomma lite hud men inte mer än i vilken tv-reklam som helst.
En vuxen passagerare bad busschauffören stänga av filmen, vilket han då gjorde. Chauffören, anställd vid Arctic Bus Sweden, har tagits ur tjänst med omedelbar verkan.
Oj..? Tagits ur tjänst!? Varför då? Därför att någon vuxen, på något sätt, fått för sig att det som visades var ... Porr.
– Det var rena porrfilmen. Mina barn blev helt förskräckta, säger en förälder
Och sedan agerade folk och media som vanligt, det vill säga att börja prata utan att ta reda på vad som faktiskt hänt. Det grövsta misstaget kan vd:n ha gjort, när han tillfrågad svarar som att han vet att händelsen som den beskrevs ägde rum.
– Filmen hittades på bussen. Den går i linjetrafik så någon kan ha glömt filmen där, men det ursäktar inte att chauffören visade den. Det ska inte ens visas film över huvud taget i linjetrafik, säger bussbolagets vd Björn Larsson till tidningen.

Norsjöskolan, som barnen reste från, kommer att polisanmäla händelsen. 
- Chaufför visade porrfilm på skolbuss, Norran 26 oktober 2017

Givetvis spreds nyheten om den påstådda händelsen mycket snabbt i media – i vanliga, etablerade gammelmedia som oavbrutet berättar för oss hur mycket vi ska lita på dem.

Och givetvis bestämde sig även kommentarsfälten omedelbart för att händelsen verkligen ägt rum. Busschauffören förklarades vara pedofil och hotades. (Tidningen Norran, som först rapporterade om den påstådda händelsen, har nu tagit bort nyheten, inklusive en del grova kommentarer, från sitt Facebook-flöde.) Och så här reagerade busschaufförens chef:
– Det är en katastrof, det är fruktansvärt. Jag är både chockad och förbannad. Jag blir väldigt ledsen över det inträffade. Jag trodde inte att man som vuxen person kunde ha så dåligt omdöme. Att man inte förstår sin roll som busschaufför, säger Björn Larsson, vd på Arctic Bus Sweden, till Norran.
- Norran

Hur lång tid det tog för bussbolaget att ta reda på vad som faktiskt hänt framgår inte. Men det tog några dagar innan media gjorde vad de skulle ha gjort från början: Ta reda på vad som hänt.

Bolaget har kommit överens med facket om att mannen, som togs ur tjänst direkt efter att anklagelserna  ska återvända till sitt arbete från och med nästa vecka.
- Bussbolagets utredning klar, Norran 2 november 2017

Så kan det gå när man rycks med. Det gäller även erfarna redaktioner på etablerade medier.

Uppdaterat 6 april 2018: SVT påstod att en busschaufför visat porrfilm – fälls av GRN [Granskningsnämnden], Journalisten 4 april 2018

5 kommentarer:

AH sa...

Undrar annars lite grann över bussbolagets uttalanden. Gissar att det inte är ovanligt att det visas film på deras bussar även i linjetrafik, vad som än står i deras policy. Gissar vidare att bussbolaget snabbt ville visa att de tar ansvar genom att ta avstånd, när de istället borde ha försökt sätta sig in i vad som verkligen hade hänt. Samtidigt är det inte lätt då tidningarnas drev rullar fram, då är det lätt att man tänker skademinimering, vilket tyvärr i detta fall en busschaufför fick lida för.

Om det är "40 Days and 40 Nights" var åldersgränsen för övrigt enligt informationen jag hittade på IMDB 11 år då det begav sig. Även om de yngsta var 10 år, borde inte barnen ha tagit så mycket skada av filmen om åldersgränsen är rimligt satt.

Daniel Giertz sa...

1) Varför får man inte visa film i linjetrafik?
2) Om man inte får det, varför gör han det, må vara att han inte ska anklagas för att ha visat porr, för den skull?

Hexmaster sa...

AH: Uppenbarligen tappade vd:n huvudet. Tänkte kanske inte ens tanken att ifrågasätta; eller så tänkte han att ifrågasättande skulle kunna tolkas som försvar av en sexdåre. Men jag kan förstå att media reagerade som de gjorde initialt, för det som vd:n säger är ju i praktiken en bekräftelse av att p-rulle visades.
DG: 1) vet inte 2) förstår inte frågan.

Tricky sa...

Jag antar att det är av upphovsrättsliga skäl man inte får visa film ombord på bussar. Blir ju offentlig visning då.

Anonym sa...

Det står ju för fan till och med att ett utav barnen satte på filmen inte föraren...