2017-11-02

När en fjäder blir en höna

På en skolbuss är det något barn som startar en film. Det är inte spiksäkert vilken men det mesta lär peka på 40 days and 40 nights (2002). I vilket fall var det en romantisk komedi. I sådana kan det visserligen förekomma lite hud men inte mer än i vilken tv-reklam som helst.
En vuxen passagerare bad busschauffören stänga av filmen, vilket han då gjorde. Chauffören, anställd vid Arctic Bus Sweden, har tagits ur tjänst med omedelbar verkan.
Oj..? Tagits ur tjänst!? Varför då? Därför att någon vuxen, på något sätt, fått för sig att det som visades var ... Porr.
– Det var rena porrfilmen. Mina barn blev helt förskräckta, säger en förälder
Och sedan agerade folk och media som vanligt, det vill säga att börja prata utan att ta reda på vad som faktiskt hänt. Det grövsta misstaget kan vd:n ha gjort, när han tillfrågad svarar som att han vet att händelsen som den beskrevs ägde rum.
– Filmen hittades på bussen. Den går i linjetrafik så någon kan ha glömt filmen där, men det ursäktar inte att chauffören visade den. Det ska inte ens visas film över huvud taget i linjetrafik, säger bussbolagets vd Björn Larsson till tidningen.

Norsjöskolan, som barnen reste från, kommer att polisanmäla händelsen. 
- Chaufför visade porrfilm på skolbuss, Norran 26 oktober 2017

Givetvis spreds nyheten om den påstådda händelsen mycket snabbt i media – i vanliga, etablerade gammelmedia som oavbrutet berättar för oss hur mycket vi ska lita på dem.

Och givetvis bestämde sig även kommentarsfälten omedelbart för att händelsen verkligen ägt rum. Busschauffören förklarades vara pedofil och hotades. (Tidningen Norran, som först rapporterade om den påstådda händelsen, har nu tagit bort nyheten, inklusive en del grova kommentarer, från sitt Facebook-flöde.) Och så här reagerade busschaufförens chef:
– Det är en katastrof, det är fruktansvärt. Jag är både chockad och förbannad. Jag blir väldigt ledsen över det inträffade. Jag trodde inte att man som vuxen person kunde ha så dåligt omdöme. Att man inte förstår sin roll som busschaufför, säger Björn Larsson, vd på Arctic Bus Sweden, till Norran.
- Norran

Hur lång tid det tog för bussbolaget att ta reda på vad som faktiskt hänt framgår inte. Men det tog några dagar innan media gjorde vad de skulle ha gjort från början: Ta reda på vad som hänt.

Bolaget har kommit överens med facket om att mannen, som togs ur tjänst direkt efter att anklagelserna  ska återvända till sitt arbete från och med nästa vecka.
- Bussbolagets utredning klar, Norran 2 november 2017

Så kan det gå när man rycks med. Det gäller även erfarna redaktioner på etablerade medier.

Uppdaterat 6 april 2018:
SVT påstod att en busschaufför visat porrfilm – fälls av GRN [Granskningsnämnden], Journalisten 4 april 2018

Uppdaterat 28 januari 2019:
16 utgivare utreds av JK för felaktig porrfilmspublicering, Medievärlden 23 januari 2019 med en sån där rubrik man måste känna till sammanhanget för att kunna förstå


7 kommentarer:

AH sa...

Undrar annars lite grann över bussbolagets uttalanden. Gissar att det inte är ovanligt att det visas film på deras bussar även i linjetrafik, vad som än står i deras policy. Gissar vidare att bussbolaget snabbt ville visa att de tar ansvar genom att ta avstånd, när de istället borde ha försökt sätta sig in i vad som verkligen hade hänt. Samtidigt är det inte lätt då tidningarnas drev rullar fram, då är det lätt att man tänker skademinimering, vilket tyvärr i detta fall en busschaufför fick lida för.

Om det är "40 Days and 40 Nights" var åldersgränsen för övrigt enligt informationen jag hittade på IMDB 11 år då det begav sig. Även om de yngsta var 10 år, borde inte barnen ha tagit så mycket skada av filmen om åldersgränsen är rimligt satt.

Daniel Giertz sa...

1) Varför får man inte visa film i linjetrafik?
2) Om man inte får det, varför gör han det, må vara att han inte ska anklagas för att ha visat porr, för den skull?

Hexmaster sa...

AH: Uppenbarligen tappade vd:n huvudet. Tänkte kanske inte ens tanken att ifrågasätta; eller så tänkte han att ifrågasättande skulle kunna tolkas som försvar av en sexdåre. Men jag kan förstå att media reagerade som de gjorde initialt, för det som vd:n säger är ju i praktiken en bekräftelse av att p-rulle visades.
DG: 1) vet inte 2) förstår inte frågan.

Tricky sa...

Jag antar att det är av upphovsrättsliga skäl man inte får visa film ombord på bussar. Blir ju offentlig visning då.

Anonym sa...

Det står ju för fan till och med att ett utav barnen satte på filmen inte föraren...

Chrille sa...


Jag jobbar idag på ett bussbolag i en administrativ roll, tidigare jobbade jag på ett annat bussbolag som förare. Att bolagen tar passagerares historier, som de presenteras i media för sanning - utan all faktakoll - är väldigt obehagligt som anställd. inte för att de anställda är änglar som alltid berättar sanning, jag vet tex en anställd i mitt nuvarande bolag som var väldigt lat och som ljög för att följa detta...slutade med att hon fick en befodran till ett kontorsjobb för att minska risken att hamna i konflikt med passagerarna.
Men jag vet flera händelser som hamnat i media, slagits upp stort i media och där mitt dåvarande bolag dirrkt bett om ursäkt, som visat sig vara lögnaktiga pss att passagerarens historia visat sig inte stämma (föraren har varit en tjock aggressiv man, men de enda bussarna i området har i verkligheten körts av kvinnor och smala män). Någon rättelse eller uppföljning har inte kommit i media.
Minns särskilt en händelse där en kollega kallades in för uppläxning. Orsaken till att jag minns den är att jag minns den är att jag mästan exakt samtidigt råkade ut för samma sak med en skillnad. Jag tror därför jag är den skyldige, eller oskyldige.
Det blir lite långt...
Jag stod vid busshållplatsen med bussen och fönstret öppet. Då kommer en passagerare på fönstersidan och frågar om min buss hår till X, jag svarar helt korrekt att nej då får han ta buss Y. Personen står kvar på behörigt avstånd, gör inget försök att korsa vägen framför bussen, min avgångstid är inne, så jag stänger fönstret och kör iväg.
Händelsen som min kollega blev inkallad för är identisk förutom två saker. Passageraren skrev till bolaget och var arg för att han inte fick följa med, och uppger att min kollega (eller jag) gjorde en ful gest och körde iväg. Pratade med kollegan och han kände inte igen situationen och förnekar den fula gesten. Min kollegas händelse kan naturligtvis vara en annan händelse, men den hände på samma plats, ungefär samtidigt och en passagerare som enligt fråga skulle med en annan buss.
Idag sitter jag som administratör och får läsa kundsynpunkter och jag upplever att ofta lägger passagerare till "föraren gjorde en ful gest" till sina ofta vardagliga händelser, förmodligen för att ge händelsen extra tyngd. Som exempel, har man avgångstid och det kommer ströpassagerare måste man säga stopp någonstans. Passageraren som "precis" missade bussen blir arg, men väntar man på honom kommer nästa och nästa och nästa...
Jag vet ju inte säkert att inte mina kollegor gör fula gester, men de gånger jag sett dem göra gester i liknande situationer (och de inte sett mig) har det varit "måste köra nu" (peka på klockan), eller "ledsen" (skaka på axlarna).
Men det är i alla fall obehagligt med en arbetsgivare som tycks lita på media och passagerare som blåser upp situationer för att hamna i media.

Anonym sa...

Till Chrille

Jag har aldrig ägt något motorfordon och har därför varit en frekvent användare av kollektivtrafik hela livet, inklusive 15 år i Stockholmsområdet. Jag har sett en del dåligt beteende, regelpedanteri eller (oftare) löjlig slapphet med reglerna, ren lättja, otrevligt tonfall och ett fall som rimligtvis måste varit en fyllekörning av buss- och tågförare. Sådant finns ju i alla yrken, även sådana där det är betydligt mindre stress och konstiga tider. Däremot har jag aldrig sett en tåg- eller bussförare häva ur sig en ren förolämpning eller göra en ful gest (försåvitt man inte räknar en busschaufför som demonstrativt tog sig för pannan, när en passagerare i en långfärdsbuss krävde att bussen skulle vända på en motorväg eftersom hon missat sin hållplats).