2015-03-24

Nessie 1925

Kryptozoologins mest kända bild är från våren 1934. Då var "Nessie", den moderna versionen av idén om ett jättestort djur i Loch Ness, nästan prick ett år gammal. (Men se Faktoider-bloggen: Nessies kusiner för monsterspaning före 1933.)
För det var i Inverness Courier den 2 maj 1933 som man för första gången kunde läsa om ett monster i Loch Ness. En ej namngiven person (hon hette mrs Aldie Mackay) hade på håll skymtat en val-liknande puckel som rört sig i vattnet. När hennes berättelse återgavs myntades begreppet, och typiskt nog fick det redan från början en påhittad historia: ”Loch Ness has for generations been credited with being the home of a fearsome monster ...”
- Peter Olausson, 80 år med Nessie, Folkvett 2013/3

Vid samma tid fick världen se ett annat jättelikt monster. King Kong hade haft amerikansk urpremiär i mars och börjat visas på sina håll i Storbritannien i april. Onekligen ett iögonfallande sammanträffande, särskilt som en långhalsad dinosaurie förekommer i filmen.

På denna unika bild från 1933 matas en brontoapatosaurus av en gigantisk man med simglasögon

Kanske det inte är ett sammanträffande? Kanske hade Alexander Campbell, som gav världen Nessie, inspirerats av filmen..?

Utan tvivel bidrog filmen till att Nessie slog igenom. Men en annan film kan mycket väl ha gjort minst lika mycket för att ge folk en bild av hur jättestora vattenmonster ter sig. (Spoiler-varning!)

Lost World kom 1925 och baserades på Sir Arthur Conan Doyles En förlorad värld. Efter en mängd vedermödor lyckas expeditionen till Sydamerika få hem en brontosaurus till London. I slutet av filmen går den bärsärkagång i storstaden, om greppet känns igen, för att till slut ge sig ut på Tower Bridge. Bron ger vika för tyngden, och det sista vi ser av apatosaurusen är när den simmar iväg, ut mot Nordsjön kantänka.

Är detta den "egentliga" förebilden för Nessie?

Idag är denna film inte i närheten lika känd som storfilmen åtta år senare. Sådant bidrar till att förvränga vår bild av det förflutna: Vi försöker att para ihop Nessie med King Kong eftersom vi känner till den, men inte med Lost World eftersom vi inte känner till den.

Eftersom upphovsrätten gått ut så är det fritt fram att avnjuta Lost World (1925) på nätet. Varsågoda:

3 kommentarer:

Unknown sa...

Hur någon kan tro att den översta "mest kända" bilden föreställer ett stort djur har alltid förvånat mig- Ända sen jag först såg bilden som en liten pilt, troligtvis is 7-års åldern, var det klart för mig att den endast är ca 2 dm hög över vattenytan. Var och en som har spenderat någpn tid runt vatten och tittat på vågor inser att det inte är en 2 meter lång hals som sticker up ur vattnet. Avsaknad av småvågor och det lugna vattnet runt figuren visar att det inte kan vara så stort.

Christian_Henriksson sa...

Det är väl lite som den där bilden av dinosaurien under "Tower Bridge". Finns väl ingen som kan tro att det är naturlig storlek där?

Hexmaster sa...

Hade vart roligt om folk börjat tro på en ca 10 cm lång Nessie.
"Surgeon's photo" är ännu märkligare i obeskuret skick. Där framgår skalan ännu tydligare.