2014-11-02

Förbättrat spökhus uthyres

29-30 oktober följer Aftonbladet med dokusåpadeltagaren Samir Badran, bloggerskan Kissie Nilsson och sångerskan Anna Book när de ska spendera en natt på Borgvattnets prästgård i Jämtland. Prästgården sägs vara ett av Sveriges mest hemsökta hus.
- Kändisar till spökhuset i Borgvattnet, Östersunds-Posten 17 oktober 2014
Ingen vet vad som egentligen ligger bakom alla oförklarliga händelser i den lilla prästgården mitt ute i de jämtländska skogarna. Men oavsett om man tror på spöken eller inte så är nog en sak är säker: det krävs lika mycket mod för att övernatta i Sveriges mest hemsökta hus idag, som det gjorde för hundra år sedan.
- Slungades ur stolen – av en okänd kraft, Aftonbladet, 27 oktober 2014

Det som krävs för att övernatta i Borgvattnets gamla prästgård är dels att man tar sig till byn, dels att man betalar för sig. Utdrag ur prislistan för 2014:
Söndag, Måndag, Tisdag, Onsdag och Torsdag
Hela huset, 1 natt: SEK 3400:-
eller
Per person och natt: SEK 380:-
Frukost: SEK 70:-/person
Lakan (om ej egna finnes): SEK 75:-/vistelse
- Borgvattnets Spökprästgård: Information och länkar

När jag stöter på folk som tror och hävdar saker som jag inte tror på försöker jag att hålla en förstående inställning: jag utgår ifrån att de som hävdar sakerna själva tror på dem, tills motsatsen bevisats. Visst finns det bluffmakare, sannerligen! men de är inte alls lika vanliga som folk som verkligen tror på saker mot bättre vetande. (Även om tron ofta är mer ljummen än het.) Skeptiker brukar peka på att pengar cirkulerar, som skulle det förklara allt; men pengar är inte den enda kraft som driver folk.

När det gäller de som driver Borgvattnets prästgård verkar dock diagnosen lättare att ställa. I en krisande glesbygd som Ragunda kommun (se till exempel befolkningsutvecklingen sedan 1970) har man anledning att gripa efter varje halmstrå. För den som driver en verksamhet så gör det naturligtvis all skillnad i världen om kåken ifråga kallas saker som "Sveriges mest hemsökta hus", får uppmärksamhet i tidningar, TV och webb, med mera. Då gör man vad man kan för att hålla igång "mysteriet".

Som när prästgården, som man kallar "spökprästgården" så ofta man orkar, får ett "märkligt nattljus":

Ibland ser prästgården overklig ut i natten...
Borgvattnets Spökprästgård i ett märkligt nattljus
- Galleri: Mystiska foton från Spökprästgården #1

I ett annat bildspel finns en bild som uppenbarligen är tagen vid samma tillfälle:

- Galleri: Borgvattnets Spökprästgård #1

När det gäller de "ljud, fotsteg och annat oförklarligt" som sägs ha rapporterats, vad är skrönor, rykten, påhitt med flit eller rentav arrangerat? Inskränker sig spökfusket i Borgvattnet till klumpigt photoshoppade bilder med suggestiva bildtexter?

Inga kommentarer: