2014-07-15

1914: Vägen till första världskriget (Forum 2014)

Några recensioner:
"Peter Olausson har skrivit en läsvärd och tänkvärd bok om första världskriget och det är ett inspirerande historiegrepp att gå ner på micronivå för att urskilja de större linjerna."
- Cecilia Persson, BTJ (Bibliotekstjänst)
"Olausson växlar på vederhäftigt sätt mellan de många bakomliggande orsakerna till kriget och en väldokumenterad beskrivning av de kronologiska turerna före krigsutbrottet."
- Hans Olov Ohlson, Norrländska Socialdemokraten 4 juni liksom Sundsvalls Tidning 25 juli
"...En lättillgänglig återgivelse av händelseförloppet och dess huvudpersoner såsom vi redan känner det."
- Lina Sturfelt, Sprängkraft kvar i första världskriget, Sydsvenskan 2 juli (även nämnd i denna bloggpost)
"Givande läsning om varför de stred - Peter Olausson ger oss helt enkelt en repetitionskurs i epokens politiska historia. Kapitel för kapitel besöker han tidens stormakter: Österrike-Ungern, Frankrike, Storbritannien, Ryssland och Tyskland. Var och en av dem får sitt porträtt, med viktiga ledare, händelser och problem... Olaussons metod är onekligen pedagogisk och intresseväckande."
- Josef Rydén, Jönköpings-Posten 4 juni
"Olaussons bok är en läsvärd introduktion till ett komplext skeende där författaren lyckas fånga dramatiken, trots att läsaren 'vet hur det går'."
- Lars Erickson Wolke, Populär Historia 8/2014 - mer här
"Som många andra skribenter just nu tar han bort myterna om att allt innan kriget var lugnt och stilla, ”La belle epoque”. Han visar skickligt på hur det snarare var en logisk fortsättning på det som varit innan: krigen på Balkan, kapplöpningen om kolonierna, kapprustningen på havet. Han gör det pedagogiskt, inkännande och kunnigt och boken är ett måste för alla som vill ha en bra ingång till första världskriget."
- Björn G. Stenberg, Möten med krigets huvudpersoner, UNT 27 juli

Den här är ändå den finaste:
"Vi som fördjupar oss i litteratur om första världskriget, som frivilligt läser Erich Ludendorffs oerhört trista memoarer, har böcker som vi gång efter annan återvänder till för att förstå. I Sverige är det ofta Jolos 1914 och Den okände soldaten och Barbara Tuchmans Det stolta tornet och Augusti 1914. [...] Jag tror att Peter Olaussons 1914, Vägen till första världskriget, kommer att bli en sådan bok som jag gång efter annan återvänder till. För att förstå hur det kunde gå så illa."
- Marianne Westin, Norrbottenskuriren 4 juli 2014

Dessutom har ett antal tidningar haft artikeln Kriget bortom schablonerna av Sara Ullberg, TT. Inte så mycket recension som uppmärksammande, men ett nog så hedrande sådant.

Klicka på bilden för någorlunda läsbar text, här från Borås.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl bara att säga grattis, igen.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Merci beaucoup. :-)

Anonym sa...

"böcker som vi gång efter annan återvänder till för att förstå. I Sverige är det ofta Jolos 1914 och Den okände soldaten och Barbara Tuchmans Det stolta tornet och Augusti 1914."

Kan inte låta bli att kommentera ovanstående, både Jolos och Tuchmans böcker har väldig många år på nacken. Man undrar om de fortfarande är aktuella.

Hexmaster sa...

Svaret till oakfarm blev en hel bloggpost:

http://faktoider.blogspot.se/2014/08/1914-forskningslaget-efter-50-och-100-ar.html