2014-02-25

Bröderna Tranberg, Livslust och kvack


Jörgen Tranberg: "Hjärnans medvetande går via hjärtat"
Stödkompisarna är en förening för dig som har eller har haft cancer, är anhörig, eller vill stödja målgruppen. Föreningen vill med sin verksamhet stimulera till livslust och livsglädje. Tillsammans skapar vi hopp!
- Stödkompisarna

Ser ju bra ut så långt. Föreningens styrelse utgörs av ordförande Stig Dahlgren och vice ordförande Kerstin Moberg. Båda arbetar på Livslust.net, "för dig som har eller har haft cancer". Stig är kursledare, Kerstin har ingen Livslust-titel men är leg. sjuksköterska. Flera andra namn återkommer hos såväl förening som företag. Det är tydligt att den förra är ett skyltfönster - en bulvan, kuliss, inlockare - för den senare.
Vi träffas i fyra intensiva dygn fyllda med samtal,  mental träning, krisbearbetning, yoga, mindfulness, taktilmassage och livsbejakande aktiviteter på Brännö i Göteborgs skärgård. Här kan du stanna upp, fundera över vad som är väsentligt i livet och vad som kan ge dig livslust och livsglädje i ditt framtida liv.
- Livslust.net

Vistelserna på Brännö är faktiskt kostnadsfria. De tipsar om ett antal fonder man kan få medel genom. För att söka vistelsebidrag måste man vara medlem (250:-/år) i CancerRehabFonden, f.d. Cancer- och Trafikskadades Riksförbund. Det är en fond med 90-konto som funnits sedan 1978.

Nästa namn: Bröderna Tranberg. Jörgen och Christer Tranberg driver en klinik i Göteborg där man kan erhålla och lära sig kraniosakral terapi, "Quantum fysiska helhet" och en hel del annat i samma stil. Jörgen presenterar sig som "N. D. naturläkare", verksam som komplementärmedicinsk terapeut i över 28 år.

Onsdagen den 22 januari arrangerade Stödkompisarna (Livslust) ett föredrag som såg "intressant" ut: "Tankens helande möjlighet och Ditt kraftfält i hjärtat" med Jörgen Tranberg. Vi blev nyfikna och gick till Dahlheimers hus. Det drivs av Göteborgs stad och har ett rikt utbud för och om handikappade: vård och rehab av alla de slag, lokaler för relaterade föreningar, korttidsboende, bibliotek ... Inträde 50:-, inget kvitto. Publiken var på ca 150 personer.

Föreläsningens innehåll. Hur ska man sammanfatta?

Jag har lyssnat på en del goja i mina dagar men hittills aldrig hört så mycket så osammanhängande. Efter "not even wrong" kommer nivån där man inte förstår vad som sägs, helt oavsett sanningshalt. Tranberg pratade, knappt utan att hämta andan, om kroppen, magnetiska fält (hjärtats magnetfält är 5000 gånger starkare än hjärnans vilket tydligen är viktigt), han nämnde ordet "kvantfysik" då och då, mittlinjen är ett mycket centralt begrepp (finns det?), att vi tänker uppemot 80 000 tankar per dygn och hur många biokemiska reaktioner det blir ... Han återkom ideligen till hur vi blir till, om ägg och spermier som kommunicerar med varandra, fostrets utveckling med mera. Poängen med detta tema undgick oss fullständigt.

Ett av hans otaliga påståenden som jag minns eftersom jag efteråt lyckades ta reda på vad han missförstått: Han påstod att jordens magnetfält sjönk kraftigt i samband med - strax före! - terrordåden den 11 september 2001, och höll sig nere i ett dygn framåt. Vilket innebär att, ja, något mystiskt och spännande om våra medvetanden. Men vad det än är, så är det ett misstag. Det som han hört talas om var inte alls mätningar av jordens magnetfält utan slumptalsgeneratorerna i det tämligen knepiga Global Consciousness Project (WP).

En idé om att det inte är hjärtat som pumpar runt blodet lär återfinnas inom antroposofin.

Jo! Han tipsade om sin workshop också. I maj, 1000:- för medlemmar.

Här är en som varit med på en sådan övning med "doktor" Tranberg. Även om bloggaren verkar ha gillat budskapet så är det inte alltid så enkelt att reda ut vad som egentligen sagts, menats och eventuellt tänkts.
De 80 000 tankar som dyker upp varje dygn är omöjliga att kontrollera. De ger upphov till 8,96 miljoner biokemiska reaktioner/dygn. De tankar som fokuseras på skapar spår i hjärnan och gör att de lättare dyker upp igen. När vi väljer att slappna av i stället för att fokusera på tankarna och andas långsamt ökar det elektromagnetiska fältet i hjärtat och med det empati och kärlek. Här knyts gårdagen samman med andningsinstruktörsutbildningen jag gick för ett par helger sedan. Värdet av en medveten naturlig andning poängteras. Att det kraftfullaste vi kan göra för att må bra inte är att ha hela vår uppmärksamhet i våra tankar är självklart för mig. Bättre att bara låta allt vara som det är.
- Hjärtat, empati, kärlek och Jörgen Tranberg

Hänger det ihop? Vad betyder det? Vad menar han här? Whatever.

Jörgen Tranberg verkar inte ha anammat och läst in sig på den ena eller andra läran, utan studerat "brett" och tagit med sig en stor mängd blandade och halvsmälta intryck från olika håll. För det finns väl ingen bok, guru eller lära som presenterar en så här förvirrad "världsbild" (i brist på ord) som en enhet..?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag undrar lite vad ditt syfte med inlägget är. "Föreningen vill med sin verksamhet stimulera till livslust och livsglädje. Tillsammans skapar vi hopp!", har du skrivit överst, men det behöver väl inte nödvändigtvis vara verklighetsförankrat för att göra detta?

LarsW sa...

Jag är diagnosticerad med två cancrar och hur de än avlöper, så kommer jag aldrig att kontakta charlataner som dessa.

Heders för inlägget!

Hexmaster sa...

Detta är människor som utnyttjar desperata för att få pengar och status. Det framgår inte huruvida de ger pseudovård i en eller annan form åt cancersjuka och därmed bryter mot lagen, men jag utgår ifrån att så är fallet tills det motbevisats.

Lars W: Tack! Om jag hamnar i en situation som ens påminner om din, skulle jag då ha mental styrka nog att hålla mig borta från gullig gallimatias och fagra falska löften? Det vill jag inte veta. Men när man inte är berörd själv, och lättare kan se dravlet och bondfångeriet för vad det är, har man en plikt att motarbeta geschäftet.