2012-10-28

Chemtrails!

Himmel över London, 6 september 1940: Kondensstrimmor uppritade av slaget om Storbritannien.

Den här urbota fåniga moderna myten och konspirationsteorin har jag tydligen inte tagit upp förut. Så nu är det hög tid.

Våren 1999 berättade William Thomas, "oberoende journalist" (som i knasbranschen ofta är synonymt med "hämningslös tyckare") från Kanada, om ett nytt, märkligt och oroande fenomen: Militära flygplan fick en tillsats i bränslet som via avgaserna spreds ut över landet. Den viktigaste och farligaste tillsatsen var etylendibromid, ett giftigt lösningsmedel som bland annat använts för att bekämpa insekter och annan ohyra. Och nu, menade Thomas, "är det vi som är ohyran"... Besprutningen var ett led i den kommande världsregeringens (New World Order) arbete på att kraftigt minska jordens befolkning.

Detta är myten om chemtrails i dess moderna form. Ordet myntades något senare, efter begreppet för vanliga kondensationsstrimmor, condensation trails eller contrails; till detta lade man chem(ical) för att ge sken av att det var frågan om något betydligt skummare än vanlig kondens i vanliga avgaser.

Flera detaljer fanns med 1999:
  • Chemtrails gör människor, djur och växter illamående och sjuka
  • De innehåller skadliga kemikalier
  • Man poängterade skillnaderna gentemot contrails och vad man menade var nya och annorlunda chemtrails: de senare var tjockare, bildade ofta parallella eller rutiga mönster, fanns kvar på himlen mycket längre och kunde få underliga färger
  • Flygplanen var inte civila trafikplan utan militära
  • Det gick därmed inte att peka ut någon ansvarig för spridningarna – man får tänka själv
Sedan dess har myten justerats på vissa punkter:
  • Uppfattningen om bränsletillsatser har gett vika, numer talar man som regel om besprutning från särskilda tankar
  • Det tänkta innehållet har utökats med virus, nanopartiklar, radioaktivt thorium, strontium, kiselkarbid, svavelhexafluorid...
  • Listorna med symptom som chemtrails sägs förorsaka är hur många och långa som helst 
  • Flygplanen som pekas ut behöver inte vara militära; de man helst talar om är de som man menar inte går att identifiera, ”hemliga” plan
  • De som anses ligga bakom kan vara såväl vanliga regeringar som mer eller mindre hemliga makthavare – CIA, Bilderberg, NWO, Illuminati...
Framför allt har uppfattningen om de inbillade besprutningarnas syfte varierat. "Populationskontroll", det vill säga avlivning av miljoner eller miljarder människor, förekommer fortfarande. Andra förslag har med klimat- eller väderkontroll att göra — inte på något bra sätt såklart, ytterst få intresserar sig för välgörande chemtrails, utan något ondskefullt. Ännu ett kopplar ihop dem med forskningsprojektet HAARP, som i en annan konspirationsteori beskrivs som ett kommande supervapen. (Konspirationsteorier får ofta mycket kraft genom sådana korsbefruktningar.) Eller ska de kanske minska det ökade inflödet av neutriner, som tydligen gör människor våldsammare? Har det med "geoengineering" att göra, vad det nu kan vara? Finns någon koppling till utomjordiska civilisationer? Och så vidare.

Eftersom uppfattningarna om chemtrails inte bygger på fakta är det sällan någon idé att argumentera emot dem med fakta: som att det faktiskt är helt vanliga kondensstrimmor, att sådana funnits så länge flygplan flugit någorlunda högt, att besvären kan vara nog så verkliga men att det inte finns någon som helst koppling till vad man uppfattar som deras orsak.

Chemtrails är helt enkelt folktro, varken mer eller mindre. Eftersom vi idag är ovana vid folk som på allvar tror på Näcken, skogsrån, älvor och vittra så får fenomenet många att tappa hakan. I ett historiskt perspektiv är det snarare tvärtom: Folk har alltid tyckt om underliga förklaringar tack vare, och inte trots, att de är svåra att tro på.

I september 2012 blev denna moderna folktro känd för en bredare allmänhet när Pernilla Hagberg, gruppledare för miljöpartiet i Vingåkers kommun, nämnde att hon trodde på dem (inte är hon ensam heller):
Hon uppger att hon inte riktigt vet vem som ansvarar för kemstrimmorna men menar att syftet också kan vara ökad kontroll över världsmarknaden, råvarupriser och matpriser.
- Vingåkerspolitiker övertygad om underligt fenomen, Katrineholms-Kuriren 20 september 2012

Denna detalj tog en absurd vändning när den ökända förvillarsajten Natural News tog upp Hagbergs inbillningar som en officiell bekräftelse. Jo. Hör vad miljöpartiets ledare – hoppsan – har att erkänna:
Those long, white streams of persistent, cloudy haze commonly blasted into blue skies by unmarked airplanes are not your typical contrails, says Swedish Green Party leader Pernilla Hagberg. As reported by the Swedish paper Katrineholms Kuriren, Hagberg, the first major political leader to come forward on the issue, has openly admitted that these unusual cloud trails, which fail to dissipate like normal contrails do, are actually a toxic mix of chemicals, viruses, and metals that she has collectively referred to as "chemtrails."
- Swedish official admits toxic 'chemtrails' are real, not a wild conspiracy theory, NaturalNews.com 6 oktober 2012

9 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Skulle ”kemstrimmorna” ha som syfte, att kraftigt minska världens befolkning? I så fall fungerar det inte alls. Sedan 1999 har världens befolkning ökat, med ungefär en sjättedel. Om jag förstår det rätt har myten uppstått, i samband med att flygrutterna lades om. Folk som inte var vana vid kondensstrimmor, fick därför drastiskt ökad kontakt med dom. ”Geoengineering” skulle jag översätta med ”planetbyggnation”. Det är ett något vidare begrepp, men fungerar i det här fallet.

Elin I. sa...

"Eller ska de kanske minska det ökade inflödet av neutriner, som tydligen gör människor våldsammare?"

Det här var nog det roligaste jag hört på hela dagen. Jag skulle faktiskt på allvar gärna höra hur de menar att det skulle gå till (att neutriner skulle göra folk våldsammare, menar jag). Men om citatet ovan skulle vara sant så är jag helt för alla eventuella chemtrails, det låter ju klart lovvärt att motverka något som ökar risken för våldsamheter mellan människor.

Hexmaster sa...

Elin: Jag hittade neutrin-påståendet på en svensk sajt som hänvisar till "amerikanska forskare" på Youtube. (Vad gjorde konspirationsteoretikerna innan Youtube fanns?)

http://chemtrails-sverige.blogspot.se/2012/09/11-september-2012-2-solar-syns-vid.html

Anonym sa...

Intrssant CV han som ligger bakom den svenska siten har.

'Bedriver studier inom meterologi, marin biologi, biologi, kemi, kvantfysik, radio/radarteknik, mikrovågsteknik, partikelfysik'

Jag önskar jag vore lika bred.

MVH

Hans

Lena Synnerholm sa...

Hans, är du ironisk? Jag tror han är en sådan där person, som felaktigt tror sej vara expert. På fotona ser jag ingenting, som skulle kunna uppfattas som två solar. Om det verkligen var två solar på himlen, skulle praktiskt taget alla se det. Det finns tydligen folk som tror, att dom bara skulle synas från vissa platser, eller i vissa områden. Dom kan inte ha den blekaste aning, om avstånd och vinklar i rymden. Hade dom haft någorlunda grepp om dom, skulle dom inte ha gått på den myten.

Anonym sa...

Vi ska kommaihåg att naturalnews.com är något som folk på fullaste allvar länkar till när det gäller "naturlig hälsa", GM-grödos påståda farlighet, och annat folk vill tro på.

(Jag menar naturligtvis inte att det inte kan finnas legitima invändningar om detta, men du kommer givetvis inte att hitta det på en sådan sida.)

Anonym sa...

@ Lena

Jepp, jag var aningen ironisk.

MVH

Hans

riskteven@gmail.com sa...

Det är lätt att photoshoppa dit en extra sol, lägga på effekten "Twirl" på K-strimmorna för att de ska se udda ut. Någon måste ju ha satt igång det här för första gången, någon som velat synas eller som gillat att "skämta". Jag menar OM någon hade velat förgifta, så hade det väl varit bättre att använda andra källor? Hur som helst skulle det komma fram fort och det skulle ha stått om det i tidningen. Att konspirationsteoretiker är så dumma i huvudet att de inte fattar DET? En annan sak är att, varför tas inte alla dessa konspirations-videos bort snabbt? Om någon vill tysta ner, så skulle det vara fallet men så icke. De två sista påståenden räcker i princip för att "debunka" alla konspirationsteorier som finns, som inkluderar "NWO" och liknande.

Anonym sa...

Igår skrev metro, om den här studien:

https://www.metabunk.org/quantifying-expert-consensus-against-covert-geoengineering-chemtrails.t7824