2012-09-25

P. J. Holter och pjoltern

Får det lov att vara en pjolter? Om begreppet är bekant? - Om inte, har ni nog aldrig varit i Norge. Åtminstone inte tillräckligt.

I broderlandet har "pjolter" sedan 1880-talet avsett en grogg. Först konjak med mineralvatten, sedan första världskriget ungefär whisky med mineralvatten. Varianter finns. Numer verkar ordet vara ovanligare, kanske rentav obegripligt bland de yngre.

Varifrån kommer då begreppet? Man kan hitta berättelsen om hovmästare P. J. Holter, som tydligen brukade servera brandygrogg. Törstiga rop på "P. J. Holter!" ska ha bevarats i den populära glosan - i folkmun, så att säga.

Det är nu inte sant. Som folketymologier brukar vara, är historien mer minnesvärd än sann. Facit är tråkigare: ingen vet med bestämdhet varifrån ordet kommer. Inte för att det saknas förslag - det brukar det inte göra när det gäller populära ord.



Tor Guttu: Historien om Pjolteren, Ordet - Kvartalskrift for riksmålsbevegelsen, nr 4/2008

1 kommentar:

Lena Synnerholm sa...

Finns det överhuvudtaget belägg för en hovmästare, som hetat P. J. Holter?