2011-04-25

Lördagsfråga: Ståndsmässigt


  1. Gottfried August Bürger (1747-1794). Hans mest kända "verk" är en återöversättning av en viss Münchhausen från engelska - och på den språkliga omvägen kom dessutom själva materialet att bättras på. Eftersom den tyska standardversionen är Bürgers, så torde han vara en av de mest lästa författarna i sin generation.
  2. Adils var son till Ottar Vendelkråka, och höglagd i Gamla Uppsala, enligt gamla och tämligen ovederhäftiga källor. Fast kanske troligare än att det var Tor som låg i det som idag har det avgjort korrekta men tråkiga namnet Västhögen. Utgrävd 1874 då fina och intressanta fynd gjordes.
  3. Joseph Priestly (1733-1804) var en mångsysslare av en sort som var betydligt vanligare förr. Tyvärr lade han det mesta av sin energi på teologi. När han tog itu med verkligheten lyckades han bl.a. upptäcka syre, även om Lavoisier och vår egen Scheele kan dela den äran.
  4. John Bauer (1882-1918). Behöver han presenteras? OK, vad sägs om detta: Hade han varit lika känd om han fått leva och måla till hög ålder?
Som den någorlunda språkkunnige genast ser har vi alltså adel, präster, borgare och bönder representerade. "Inses lätt", som professorerna brukar säga. Joakim knäckte den först.

2 kommentarer:

Dennis sa...

Apropå Priestly och syre så går det just nu en kort serie på SVT, Världens byggstenar (ursprungligen från BBC), där fysikern Jim al-Khalili går igenom grundämnenas historia, hur de upptäcktes. I första avsnittet, går att se på SVT Play ett par dagar till, så berättades det om hur Priestly och Lavoisier upptäckte syre. Men jag tror inte att Scheele nämndes en enda gång.

Lena Synnerholm sa...

Carl Wihelm Scheele kanske upptäckte syret, utan att inse det själv?