2011-04-10

Gagarin-konspirationen


Historien om hur månlandningarna egentligen ägde rum är en av de klassiska konspirationsteorierna. USA hade tidigt konstaterat att faktiska månresor är svåra eller omöjliga, inte minst inom utsatt tid ("before this decade is out"), och istället bestämt sig för att fejka alltihop. Idén drivs fortfarande av mer energiska och misstänksamma än klipska förmågor lite varstans.

Ett av de tyngsta skälen mot en sådan konspiration är den uteblivna reaktionen från öst. Poängen med månlandningen var ju att USA slog Sovjet. Om de senare kunde visat att det hela var ljug, så hade det ju tvärtom blivit en mycket stor och hånfull propagandavinst för dem. Här är en anledning till att de höll god min i elakt spel: De ville inte att Gagarin-bluffen skulle avslöjas.


För så här ligger det till, gott folk: Först sattes Gagarin på plats i den lilla kapseln högst upp på den stora raketen. Luckan stängdes. Sedan indikerade en signal att luckan inte stängts ordentligt, och man tog en titt. Då passade man på att byta ut honom mot en bandspelare. (Att bandspelare nog värderades högre än folk i dåtidens Sovjet går man inte in på.)


I god konspirationsteoretisk stil uppmärksammas vi på alla anomalier de hittar, eller tror att de hittar. Typiskt exempel: På bilden ovan ser ni flera skuggor av Gagarin, som visar att flera lampor varit på plats. Dessutom har filmkameran knölats in i den mycket trånga kapseln.


På denna bild ser vi inget ljus. Detta ska vara en bild på den faktiska kapseln, medan den ovan är från en "studio-kapsel". Misstänkt?

Vid landningen hoppade Gagarin ut med fallskärm strax innan kapseln tog mark. Misstänkt? Bilder visas upp där kapseln ibland ligger i snö, ibland på barmark. Misstänkt?


Och så håller det på. Jag har aldrig intresserat mig för konspirationsteorier - mycket arbete för lite näring, så att säga - men här har den som är upplagd för sådant något att göra.

Av någon anledning verkar Sovjet aldrig ha varit lika "hett" inom konspirationsbranschen som USA, Israel eller nazi-Tyskland. Inte så att man saknat material eller miljö. Jag tror inte heller att konspirationsteorierna är kommunistiska påhitt, ifall någon får det intrycket.


Aulis, www.aulis.com som producerat "dokumentären" ovan - de tror inte heller på månlandningarna, 9/11 eller någonting ö h t
Michael Palomino: The Gagarin fake as "first man in space" - en pyttedel av den stora och obeskrivligt förvirrade sajten Geschichte in Chronologie

4 kommentarer:

Anonym sa...

Här är en artikel som visar hur komiskt (mycket svart humor) nonchalant Sovjetsystemets rymdprogram var med människoliv.

http://www.cracked.com/article_19142_5-soviet-space-programs-that-prove-russia-was-insane.html

Sensemaker

Hexmaster sa...

Cracked.com är ofta bra och roliga, i det här fallet trampar de väl snett väl många gånger. När aporna sköts upp visste man att djur kunde överleva i rymden ö h t och kunde övergå till att försöka få ner dem levande, det uppstod problem även i det amerikanska rymdprojektet, med mera. Skulle kunna posta något om "grapefruitnik". :-)

Anonym sa...

Nu förstår jag dig inte alls Hexmaster. Artikeln nämner väl inga apor...

Sensemaker

Hexmaster sa...

"Aporna" syftade på deras näpna konstaterande att "Soviet programs didn't always have the animal's best interests at heart". Till skillnad från vilka rymdprogram?

Vad tekniknivåerna beträffar så var JFK:s deklaration en reaktion på en rad förödmjukande uppvisningar, där SSSR lyckats bättre eller mycket bättre än USA.