2011-02-10

Nordisk familjewiki

"Ugglan" är ett begrepp inom svensk bildning. Den andra och rejält utökade upplagan av Nordisk familjebok kom ut i början av 1900-talet, och utgjorde fram till NE:s inträde det utförligaste uppslagsverket på svenska. Jag estimerar att det blivit mer läst än NE någonsin kommer att bli.

Nordisk familjebok (båda upplagorna) på runeberg.org

Inte minst som delar dyker upp på vår tids omfångsrikaste uppslagsverk på svenska, Wikipedia. Ibland anges källa, ibland inte. I de senare fallen kan ålderdomliga stavningar, formuleringar eller uppgifter ge antydningar - ofta i den ordningen.

Hans styrka låg framför allt i hans egen personliga öfverlägsenhet som fältherre och statsman. Samförståndet mellan hans fiender stördes ofta af slitningar. Det kom honom dessutom till godo, att de ryska och svenska samt i synnerhet de franska arméerna förslappades genom bristfällig organisation, genom befälhafvarnas oduglighet och inbördes rivalitet samt genom dålig krigstukt, hvadan deras insatser i kriget icke motsvarade det anseende de förut åtnjöto.

- Nordisk familjebok: Sjuåriga kriget

Hans styrka låg framför allt i hans egen personliga överlägsenhet som fältherre och statsman. Samförståndet mellan hans fiender stördes ofta av slitningar. Det kom honom dessutom till godo, att de ryska och svenska samt i synnerhet de franska arméerna förslappades genom bristfällig organisation, genom befälhavarnas oduglighet och inbördes rivalitet samt genom dålig krigstukt, vadan deras insatser i kriget inte motsvarade det anseende de förut åtnjöt.

- Wikipedia: Sjuårskriget

Det här är inget nytt för flitiga användare av Wikipedia, men kanske för er andra. Med tanke på hur mycket det används så kan det vara värt att hålla i minnet att det finns fler felkällor i den användarredigerade encyklopedin än klotter, galningar och standard-faktoider.

9 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Jag tycker man borde skriva av, från Nationalencyklopedin i stället. Men dom texterna har kanske upphovsrätt? Har upphovsrätten gått ut, för båda upplagorna, av Nordisk Familjebok?

Hexmaster sa...

På NF har upphovsrätten utgått, det är därför man kan lägga ut dem på Runeberg. Skriver du av nämndvärda mängder från NE lär de och/eller deras advokater höra av sig.

Kurt sa...

Det finns ju också en "Svensk uppslagsbok" som någon lagt ut på nätet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Svensk_uppslagsbok

http://svenskuppslagsbok.se

Hexmaster sa...

Minsann, den kände jag inte till. Ser några intressanta namn (Hellquist, Tage Erlander). Fast digitaliseringen ger ett ... eget intryck.

Jag är stolt ägare till Kunskapens bok, en encyklopedisk samling längre artiklar från 1950-talet.

bosjo sa...

NF kom ju ut med (åtminstone) tre upplagor, men den tredje som kom på 50-talet år fortfarande upphovsrättsskyddad, och har väl dessutom inte samma status som uggleupplagan. Men Wikipedian påstår att det kommit två upplagor efter ugglan; stämmer det verkligen? Jag minns inte att jag sett någon referens till en fjärde upplaga någonstans, förutom i Wikipedia?

I Svensk uppslagsboks första upplaga medverkade också Frans G Bengtsson, huvudsakligen med engelska litteratörer som Carlyle, Lamb och Macauley. Han fick också skriva en snutt om dadaism, där han bland annat hävdade att den baserades på "missförstådda floskler om språkets enkelhet" (citerat ur minnet); i den andra upplagan har den ersatts med en mer neutral bedömning... FGB-sällskapet samlade hans artiklar i en bok för några år sedan, Valfrändskaper.

Lena Synnerholm sa...

Hur många upplagor trycktes, av Nordisk Familjebok? Jag kände till en upplaga, från slutet av 1800-talet. Min mormor hade en upplaga, som var från mellankrigstiden. Har det gjorts någon mer? Dessutom undrar jag, vilket som kallas ”Ugglan”. Jag trodde det var den första.

Kurt sa...

Jo det finns en 4:e upplaga:

"Nordisk familjebok : encyklopedi och konversationslexikon / under redaktion av S.-E. S. Bergelin ...

Bergelin, S.-E. S. (medarbetare)
4., väsentl. omarb. och konc. uppl.
Malmö : Förlagshuset Norden, 1951-1955
Svenska 22 Bd"

LIBRIS är alltid en bra källa för olika upplagor och för att se om en bok har översatts till Svenska.

Lena Synnerholm sa...

Det var inte till mycket hjälp. Under vika år, kom dom fyra upplagorna ut? Vilken av dom kallas ”Ugglan”? Det är det jag undrar över.

Hexmaster sa...

Men det var då fan Lena. Måste du bli skedmatad?

"Den andra upplagan, vanligen kallad Uggleupplagan" -- Wikipedia: Nordisk familjebok