2010-10-06

Det IgNobla priset

Ordleken är oöversättlig, men ignoble = ärelös, skamlig. Det är dock roligare än sant, för det IgNobel Prize som delats ut sedan 1991 har gått till forskning som "först får folk att skratta, sedan att tänka". 

Balansen mellan skratt och eftertänksamhet har varierat genom åren. Bland de första pristagarna kunde man hitta Dan Quayle ("för att ha demonstrerat vikten av vetenskaplig undervisning"), Erich von Däniken (litteratur) och Edward Teller (fredspriset till vätebombens fader). I pressen har, givetvis, de besynnerligaste eller kontraproduktiva priserna uppmärksammats mest. Som när Lloyd's fick ekonomipriset 1992, L. Ron Hubbard litteraturpriset 1994, eller homeopaten Benveniste kemipriset 1998. Så långt liknar det hela mest en akademisk motsvarighet till filmens Razzie, eller för den delen det famösa Darwin-priset.

Men så småningom tycker jag mig se en utveckling från det löjliga till det eftertänksamma. Kolla listan själva på Wikipedia, List of Ig Nobel Prize winners. En indikation på att något hänt är att 2000 års fysikpris, som gick till bl.a. Andre Geim för att ha fått en groda att levitera (Universitetet i Radboud: The Real Levitation). 2010 fick bl.a. Geim det riktiga fysikpriset, för samma forskning. Pressmeddelandet (länk) nämner tyvär inget om grodan, men avrundar med att "lekfullhet är deras kännemärke". Det är kanske så avspänt ett tillkännagivande i nobelprisklass kan vara 2010.  

Eller kanske inte. Bild från presskonferensen.

OK, en IgNobel favorit, från 2009: litteraturpriset till den irländska polismyndigheten. De lär (hm..?) ha skrivit ut en mängd trafikböter till en chaufför med polsk bakgrund, Prawo Jazdy. Så småningom kom någon underfund med att prawo jazdy är polska för "körkort". (Bild på ett dylikt) Nyheten återges av Reuters (länk). Jag hoppas att den är sann.

 

6 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Ursäkta, men årets Nobelpris gick inte, till dom som fått en groda att sväva. Dom fick det ett tidigare år, men jag vet inte vilket.

Hexmaster sa...

Det gjorde det visst.

http://en.wikipedia.org/wiki/Andre_Geim

Lena Synnerholm sa...

Någon måste ha skrivit fel, i engelskspråkiga Wikipedia. Vem som får fysikpriset i år, offentliggjordes idag. Karin Bojs skrev om Andre Geim, i DN i söndags. Då skrev hon att han fått IgNobelpriset, plus ett riktigt Nobelpris.

Hexmaster sa...

Jag gillar att få kommentarer på bloggen, men ibland blir det lite påfrestande. Här kan den som läsa kan läsa om 2010 års nobelpris i fysik och kemi.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kemipriset-till-tre_5458987.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fysikpris-for-supertunt-material_5453421.svd

Lena Synnerholm sa...

Okej, då har jag missuppfattat det. Jag ska försöka kolla, vad Karin Bojs verkligen skrev.

Sarvi sa...

Icke att förglömma är Nobelstiftelsens officiella hemsida: http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2010/ även om jag inte hittar något specifikt om just våra leviterande vänner i ordningen Anura. :)