2010-09-30

Nya ord utan historia

Ur Nya ord med historia (Ordalaget 2010), när jag i förordet beskriver urvalet:
En kategori av ord som inte varit aktuell är de som sällan eller aldrig återfinns utanför nyordslistorna. De är skrivbordskonstruktioner som skickas till tidningar, Språkrådet med flera, vilka ibland återgäldar besväret med att publicera orden som "nya ord i svenskan" och därmed gör konstruktörerna glada. De har mycket sällan någon faktisk spridning i faktiskt språk.
Av någon anledning har SvD (där jag häromdagen fick en finfin notis, tack för den) i sin nyords-quiz dock helt koncentrerat sig på just sådana artificiella nyordsliste-ord, vars liv utanför nyordslistornas petriskålar man får leta efter. För när använde, såg eller hörde du senast ord som frimester, gågging, norsk karaoke (sic), chefsnappning, könskonträr, stjärnfamilj [OK den används faktiskt], grindstad, slidkrans, fiskpedikyr eller yrkessåpa? (Med reservation för att vissa kan vara aningen mer använda än andra.)

SvD quiz: Har du koll på de nya orden?

Detta är kanske ett tecken på en uppfattning, som jag inte vet hur spridd eller ospridd den är: att nya ord tillkommer på befallning. Det händer ibland, men de flesta (och, tycker jag, intressantaste) tillkommer bland de otvättade massorna utan att någon riktigt vet vad som händer, eller var eller när. Då är frågan "varför?" desto enklare att besvara: Ord uppstår eller lånas in eftersom tillräckligt många tillräckligt märkbara tycker att de behövs. Om inte annat så för att de känns käcka i munnen - de mest kortlivade modeglosorna kännetecknas också endast av detta. Det går nästan aldrig att lägga fram ett ord med definition och tro att det därmed ska upptas i språket. Att listas av Språkrådet är varken nödvändigt eller tillräckligt. Det är en kuriositet.

(Inte för att jag tycker det är någon stor sak, men eftersom detta var det första som Patrik Hadenius, chefred. på Språktidningen, som förresten har en lista i samma stil (De 5 senaste nyorden) nämnde när vi bytte några ord på bokmässan, så blev det inspiration till en bloggpost. Vackert så.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför har du (sic) efter "Norsk karaoke"?

Hexmaster sa...

För att indikera avståndstagande från begreppet ifråga som ord, såklart.