Facit: 2013
Se här några enkla, raka, lätt funna och kontrollerade fakta: Nelson Mandela satt i fängelse 1962–1990. Han blev president 1994 och dog 2013. Inga konstigheter – det känns inte som om det är upplagt för några spännande faktoider här.
Men så kommer folk och berättar att Mandela dog på 1980-talet. Inte som gissning utan övertygelse, komplett med minnen: De minns begravningen, bilder på sörjande, nyheter om oroligheter och upplopp nånstans ... Och de som "minns" Mandelas för tidiga död är många. Vad är det frågan om?
Fenomenet uppmärksammades av en viss Fiona Bromee 2009 (alltså när Mandela fortfarande var i livet) och fick namnet Mandela-effekten. Det är uppenbarligen en sorts faktoid, en kollektiv falsk uppfattning som här kompletterats av falska minnen.
För de som hyser detta falska minne är det två saker som som skiljer det från allmänna missuppfattningar och triviala felminnen. Det är dels deras övertygelse: "Jag vet att det var så! Jag minns det tydligt!". Att även falska minnen kan vara nog så övertygande är nog inte allmänt känt, men så är det. Men det som främst kännetecknar Mandela-effekten är den gemenskap det skapat: De som minns fel är inte ensamma. Minnet, inklusive detaljer, finns hos många, och de förefaller att ha fått det oberoende av varandra.
Varifrån kommer detta falska minne? Den givna kandidaten är film eller tv, där man i något sammanhang visat en händelse som inte inträffat. Den kanske inte ens har rubricerats "Mandela död", utan kan ha varit något åt det hållet som tillräckligt många missuppfattat eller kommit ihåg fel. Om det är så denna idé spridits har det ännu inte visats.
En del har funderat på vad kollektiva falska minnen av denna sort säger om hur kosmos är funtat. De mest "entusiastiska" har kommit fram till saker som att det hela bekräftar en mångvärldshypotes, att Mandela i en värld dör på 1980-talet, och att minnena från denna värld på något sätt letat sig in i andra världar ... Eller att "the Matrix" är på riktigt, och att detta skulle vara en sorts bugg i densamma. En av de som hyser sådana aparta idéer är Bromee, som kallar sig paranormal konsult. Det har tyvärr gett Mandela-effekten en air av flum som ibland gör sig påmind. Det är synd eftersom kollektiva falska minnen inte är det minsta flummigt i sig, utan oerhört intressant och viktigt. Men det visste ni ju redan; det är inget falskt minne. Eller..?
9 kommentarer:
Kanske en mer berömd persons namn har satts fast på en verklig händelse som i verkligheten gällde någon annan? Det är i alla fall min hypotes.
OK. Har du någon hypotes om vem som folk i så fall skulle ha förväxlat med Nelson Mandela?
"Ett rop på frihet" kom 1987. I folks medvetande kanske den kom att handla om Mandela istället för den mindre kända Steve Biko
Är det en film dy syftar på? I så fall kan det förklara tidpunkten.
Detta måste väl vara någon sorts svårslaget rekord i egenrättfärdighet och arrogans. Mitt (och eventuellt några andra människors) minnesbild av en händelse stämmer inte med den observerbara verklighetens vittnesbörd. Ergo: det är fel på verkligheten.
Sensemaker
Visst är den fin? Som en sorts omvänd Occams rakkniv, med en egofixering som närmar sig det solipsistiska. Naturligtvis skulle Bromee m.fl. *aldrig* uttrycka det på det sättet...
Folk har påtalat att det inte går att hitta en människa i Sydafrika som tror att Mandela dog på 80-talet. Kanske finns en massa människor utomlands som tror att Sveriges statsminister mördades 2003?
Den där diskussionen var egendomlig läsning. Det är väl klart att sydafrikaner bör ha lite bättre koll på det egna landets historia än utlänningar? Vad har det med saken att göra?
Det vore spännande att gräva i utlänningars uppfattningar om centrala händelser i svensk historia. Förväntar mig besynnerliga anomalier :-) lite svårt att tänka sig någon "Palme-effekt", men vem vet.
Ja, under normala omständigheter ter det väl sig som en självklarhet att de som står nära ett ämne i regel har bättre kunskaper: det blir bara konstigt för folk som försöker sig på någon paranormal/"kvantfysisk" förklaring till minnena. Håller med om att det vore intressant att undersöka sådana uppfattningar.
Skicka en kommentar