2020-03-13

Doktor WHO om corona

Vilka myter om corona och covid cirkulerar ute i världen? WHO har upprättat en myth busters-sida där de tar upp ett antal oriktiga påståenden som tydligen är tillräckligt vanliga för att förtjäna så förnämligt avfärdande.

Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: Myth busters

De är pedagogiska nog att inte ta upp myterna ("Coronaviruset sprids inte i varmt klimat") utan avfärdandena ("Viruset sprids även i varmt klimat"), eller som frågor ("Finns med corona-medicin?").

Covid 19-viruset kan överföras i trakter med varmt och fuktigt klimat

Exempelvis president Trump hoppas på att viruset ska sluta spridas när det blir varmare. Såvitt vi vet är det en fåfäng förhoppning.

Kallt väder och snö dödar inte coronaviruset

En del tror att viruset vantrivs i värme, andra att det vantrivs i kyla. Men även om den vanliga influensan är vanligare på vintern så verkar det inte finnas något som talar för att coronaviruset beter sig så.

Ett varmt bad förhindrar inte covid-19

Temperaturtemat fortsätter. Denna oriktiga uppfattning har jag inte sett i det fria. Debunkandet gränsar till det fåniga när man konstaterar att mycket varmt vatten i själva verket kan vara farligt eftersom man bränner sig.

Coronaviruset smittar inte via myggbett

Viruset håller till i andningsvägarna och sprids via droppar när man hostar eller nyser.

Kan handtorkar [varmluft] döda coronaviruset?

Folk ute i världen har verkligen gått igång på corona och temperatur ... Nej, den värme som finns i handtorkar är alldeles för beskedlig för att kunna rå på viruset.

Kan ultraviolett ljus döda coronaviruset?

Svar: "UV-lampor ska inte användas för att sterilisera händer eller annan hud eftersom UV-strålningen kan irritera huden." Nog så hjälpsamt men inget svar på själva frågan.

Hur effektiva är värmedetektorer på att hitta folk som smittats av viruset?

Vi har väl alla sett den nya rutinen med folk som scannas innan de får passera. De som upptäcks är givetvis de som utvecklat feber, inte de som smittats men ännu inte utvecklat feber.

Kan sprit eller klorin över hela kroppen döda viruset?

Sprit dödar viruset och jag antar att klor också gör det, men det är definitivt en dålig idé att bada i sådana vätskor. Och det beror inte bara på att virus som hamnat i kroppen inte berörs.

Skyddar vaccin mot lunginflammation även mot coronaviruset?

Nej. (Minns återigen the Donald, som frågade om man inte kunde använda något befintligt vaccin mot det nya viruset. Så fungerar det alltså inte, alls.)

Kan regelbunden sköljning av näsan med saltlösning skydda mot infektion av coronaviruset?

Igen: Nej. Inte. Det skulle kunna fungera i viss mån mot förkylningar.

Kan det hjälpa att äta vitlök?

Ät gärna vitlök, men det finns inga belägg från det pågående utbrottet att vitlök skyddar folk mot viruset, förklarar WHO diplomatiskt.

Påverkar coronaviruset äldre, eller är även yngre i riskzonen?

Viruset smittar folk i alla åldrar. De som är äldre, sjuka eller har försämrat immunförsvar är känsligare. (Det finns indikationer på att barn skulle smitta mindre men det är ännu inte fastslaget.)

Hjälper antibiotika mot coronaviruset?

Detta bygger på en missuppfattning som aldrig dör. Antibiotika påverkar bakterier; antibiotika påverkar inte virus. Anti-biotika = "mot livet"; virus är så otroligt enkla manicker att de inte ens är levande.

Finns det några mediciner mot coronaviruset?

Inte än.


3 kommentarer:

Karl sa...

Att tala om "döda"/"kill" när det gäller virus är kanske inte heller så lyckat. De lever inte utanför celler, så det är väl rimligare att de "förstörs" eller "inaktiveras".

Hexmaster sa...

Nja nå. WHO skriver "kill", det är en begriplig liknelse som inte torde ge upphov till några missförstånd. (Att folk tror att antibiotika tar virus beror nog inte på sådana ordval.)

Karl sa...

Kanske inte. Jag såg att det var WHO som använde terminologin med "kill": det skulle knappast bli mer svårtillgängligt om de använde "destroy" eller liknande i stället.