2014-11-09

Myter om muren


Lite propaganda (på tyska) från när det begav sig. Här får man glassiga stadsvyer, turistiska vimmelbilder, och inte så lite information om bålverket mot imperialismen. Osäker på om den gråbruna tonen beror på filmens ålder, kamerans kvalitet, sot eller att verkligheten verkligen såg sådan ut.

Vad finns det för myter och missuppfattningar om Berlinmuren? En missuppfattning skulle kunna vara att det var en mur, varken mer eller mindre.

Så här idyllisk kunde muren framställas 1961. Jag vet att jag tjugo år senare såg bilder som var nästan lika rara. Betraktad från väst var det lätt att få, eller ge, fel intryck.

Det som började som en ensam mur byggdes snart ut, mer och mer, tills gränszonen blev ett starkt befäst ingenmansland med muren som en komponent bland många. Den här översikten lär vara från slutet av 1970-talet. Östberlin till höger. Die Mauer är #11.

Utöver muren runt Västberlin (som ju låg djupt inne i DDR) så fanns även gränsen mellan Väst- och Östtyskland. Den var föremål för samma uppmärksamhet från såväl över- som undersåtar, men som den var nio gånger så lång fick grövre metoder tas till för att, hm, hålla imperialismen borta. Det var den gränsen som mer än något annat, inklusive Berlinmuren, förkroppsligade den järnridå som ursprungligen använts som liknelse.

Wikipedia: Inner German border
Faktoider.nu: Järnridån

Även om det som idag firas (om än inte överallt) är murens fall så tog det naturligtvis tid innan det officiella nedmonterandet av såväl mur som ingenmansland inleddes.

En bit av Berlinmuren är en given souvenir. Hur stor andel är äkta? Går det att avgöra? Störst i branschen är Volker Pawlowski. Kort efter fallet köpte han över 250 ton äkta mur som han sedan dess sålt av. Men inte i befintligt skick -- de förbättras som regel med lite sprayfärg, så att det ser ut som om man fått med en bit av den berömda grafittitäckta ytan. Hur ska man annars se skillnad på äkta Berlinmur och en vanlig betongbit?
"The East Side Gallery isn't real either, is it?" He says, referring to the kilometre-long stretch of Wall that has been preserved as an open-air art gallery. "That's being re-painted too. It's important that the concrete is from the Wall."
- Chipping away at Berlin Wall souvenir myths, The Local 19 oktober 2009

Om det mest bisarra återanvändandet av muren berättar Sven Ove Hansson i Homeopations Berlinmur (Folkvett 2012-3).

Avslutningsvis en klassiker: Carl-Ingemar drar österut (även om det rent geografiskt är väster om Faluns longitud).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att det uppmärksammas. Saknar dock en sak för att visa hur mordiska regimen i DDR var: http://en.wikipedia.org/wiki/SM-70

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Den automatiska kulsprutan nyttjades på den så kallade innertyska gränsen snarare än vid Berlinmuren. Eller vad koms det fram till i den där Skalmantråden.

Över huvud taget är det lite märkligt, men typiskt, att Berlinmuren fått flera storleksordningar mer uppmärksamhet än den väldigt mycket längre gränsen mellan Väst- och Östtyskland.


Christian sa...

Helt märkligt är det väl inte. Det märks liksom tydligare när det är en stad som delas mitt itu.

Det är sällan som folk talar om gränsen mellan Västberlin och "vanliga" Östtyskland heller.