2011-09-16

red dot - Priser med priser


Har någon av dina produkter fått det internationella designpriset red dot design award? Inte? Det är kanske lättare än det låter. Det viktigaste är att du betalar räkningen.

En anmälan kostar 200-240 euro, ju senare desto dyrare (anmälningstiden går ut i februari). Stora och tunga produkter kostar mer eftersom de ska skickas till Tyskland för bedömning. När man registrerar sig så förbinder man sig även att, ifall man blir en lycklig vinnare, köpa ett så kallat winner package. Denna utgörs av
  • att din produkt ställs ut på red dot-museet i Essen (bild nedan) eller det i Singapore - återigen är större grejor dyrare
  • att du får lov att använda red dot-loggan ovan på din produkt (jag frågade inte om lov)
  • en årsbok där alla vinnarna presenteras
  • samt en presentation av din produkt på red dots hemsida.Prislapparna varierar men minsta summan är på 2 250 euro. Ifall du skulle ha turen att bli best of the best, en handfull av de allra bästa i varje kategori, får du lägga ut minst 4 740 euro.

När pristagarna står för notan är det inte förvånande att man hellre delar ut fler priser än färre. I t.ex. kategorin Fordon delade man 2010 ut 34 priser, inklusive 9 honourable mentions som kostar lika mycket. I kategorin Belysing & lampor 68 priser, i Spel och lek fanns 91 osv. I de 17 kategorierna (2011 är de 18) finns sammanlagt över ettusen produkter, som alla kan ståta med utmärkelsen red dot design award 2010. Då har jag inte berört övriga grenar som red dot award: communication design eller red dot award: design concept m.fl.

Om det är några som nappar? Enligt red dot själva hade deras designpris 2011 över 4 000 ansökanden, "varav färre än 10 procent får pris" (vilket vore en avsevärt lägre andel än 2010). Det stämmer alltså inte att, som t.ex. Volvo skrev i sitt pressmeddelande i våras, deras L220G valdes ut "bland tusentals internationella produkter" eftersom den bara konkurrerade med produkter i samma segment. Det är oklart hur smala dessa är, och hur många medtävlande varje produkt har. I kategorin Hushållsprodukter fick 2010 tre snarlika kaffebryggare varsitt pris, och då räknar jag bara de av märket Krups.Allt det här behöver naturligtvis inte försämra prisets värde - så länge de som förväntas bli imponerade av den röda pricken känner till hur det hela faktiskt fungerar. Juryn är sammansatt av folk som är dokumenterat kunniga, som svenske Mårten Claesson. Huruvida detta verkligen är världens allra största och mest ansedda internationella designpris är en annan fråga. Lovord är mycket lätta att hitta, så länge de kommer från arrangören själv eller de som betalat för sina utmärkelser. Med tanke på tillvägagångssättet så vore kanske "certifiering" ett bättre begrepp, eller "villkorad PR".


Hemsida: red dot online

Inga kommentarer: