2009-03-21

Lördagsfråga: Fyra gubbar


Vilka är dessa herrar? Och vad har de gemensamt?

16 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm, det här var ju riktigt svårt.
Undrar om det har något med Christian IX av Danmark, Europas svärfar att göra?

Hexmaster sa...

Ja, utseendena är det svåraste här. Misstänker att nr 3 är enklast. Kungen av Danmark finns inte med.

Anonym sa...

Är det inte killen uppe till höger, som gett namn åt den franska motsvarigheten till slottstek? Jag tror jag sett det porträttet förut, på engelskspråkiga Wikipedia. Tyvvär kommer jag inte ihåg, hur han stavade sitt efternamn. Inte heller kommer jag ihåg, vad han hette i förnamn. Men om någon skulle skriva hans namn, skulle jag förmodligen känna igen det.

Gubben nere till vänster verkar väldigt bekant. Fast jag är inte säker på vem det är. Pierre de Coubertain kanske?

Anonym sa...

Har nu funderat stora delar av dagen och den enda som jag identifierat är James Brudenell, 7th Earl of Cardigan. Lätta brigadens anfall och hur det nu var. Men sen ger jag upp. Försökte få någon av de andra att stämma in på Earlen av Sandwich, eller John Jellicoe/Douglas Haig men utan att lyckas.

Hexmaster sa...

Erik har satt earl Cardigan (1), och Lena får godkänt för Chateaubriand (2).

(3) är inte de Coubertain, fast det var rätt likt.

Anonym sa...

Det de har gemensamt är alltså att de har gett namn åt saker?

Jag kommer inte längre än så. Ännu.

Hexmaster sa...

Gett namn åt saker, just. Även Erik verkade vara inne på rätt spår.

Så nu fick ni ytterligare lite hjälp.

Anonym sa...

Han nere till vänster skulle kunna vara Ferdinand von Zeppelin. Jag har inte kunnat hitta just den bilden någonstans, men mössan och mustascherna stämmer.

Hexmaster sa...

Zeppelin stämmer.

Anonym sa...

Är det bara ansiktsblinde jag som tycker snubben längst upp till höger liknar Benjamin (the others) i Lost?

Anonym sa...

Jag ringde upp min pappa, och frågade vad ”slottsstek” heter på franska. Han fick bokstavera namnet i telefon. Jag slog upp det i Bonniers Stora Lexicon, så nu vet jag vad han hette i förnamn: François René. Möjligen kan ”slottsstek” vara en folketymologi. Efternamnet börjar torts allt med det franska ordet för slott (chateau). Rätta mej om jag har fel!

Hexmaster sa...

Nja, om inte annat så skiljer sig slottsstek och chateaubriand åt i åtminstone formatet; den förra är en rejäl stek på minst kilot, medan den senare utgörs av den mittersta, allra finaste delen av oxfilén.

Inte för att jag vet hur "slottssteken" fick sitt namn. Ska ta en koll.

Hexmaster sa...

Nämenvaf..!?

möjl. efter t. schlossbraten, schlossbrätlein, lårstycke, fransyska, till schloss, lås, bäcken­(ben); i sv. anslutet till slott, sbst., med berömmande inne­börd

SAOB: slottsstek

Är slottssteken "möjl. efter" nån, öh, skelettkonstruktion?

Birgittaq sa...

Efter som sagt var ha tittat och tittat med Erik igår så fick jag namnet Röntgen i huvet, han hade skägg, men jag hittar ingen bild när han var äldre

Hexmaster sa...

Wilhelm Conrad Röntgen var avgjort en kandidat när jag skulle välja bilder till denna fråga. Men (4) är inte han - alls.

Anonym sa...

Bilden av François René Chateaubriand är ett utnitt ur just det porträtt, som jag sett som exempelillustration på Wikipedia. Till Morpheo: vad heter killen som spelar Benjamin? Om du kan ge mej skådespelarens namn, kan jag bedömma likheten.